• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Plašintijadi u Rudnoj Glavi najslađe su plašinte iz veštih ruku domaćica udruženja "Jagnjilo" iz Jasikova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana je osma manifestacija u Majdanpeku

  • 0

Ovogodišnja osma po redu manifestacija "Plašintijada" u Rudnoj Glavi, koju organizuje udruženje "Vredne Vlajne" iz ovog sela uz pomoć Mesne zajednice i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Majdnapek, okupila je veliki broj žitelja ne samo ovog sela već i gostiju sa strane, pa čak i gastarbajtera koji iz inostranstva specijalno za Plašintijadu dolaze iz inostranstva.

Da je ovaj specijalitet vlaškog kraja postao pravi brend, potvrđuju i turisti koji posete ovaj deo istočne Srbije i uvek se vraćaju sa jednom rečenicom: "Gde se mogu pojesti najukusnije plašinte?" ili kako ih neki zovu "vlaške palačinke".

I ove godine po lepom majskom danu takmičile su se domaćice ne samo iz majdanpečke opštine, već i iz Negotina, Zaječara, Velikog Gradišta pa čak i susedne Bugarske. Svoje umeće pokazale su u pravljenju plašinti sa pravim vlaškim sirom i domaćim jajima. Neke su koristila prepeličja jaja, za nadev krompir, pečurke, pa čak i crni luk. Za sladokusce, bilo je sa različitim vrstama džema ali i kremom, pa ko voli nek izvoli.

Čitavog dana Rudna Glava mirisala je na ukusne plašinte.

- Pravim ih na starinski način moje majke i bake. Razvučem testo, stavim dosta luka u smesu od sira i jaja. Posle toga se plašinta spakuje u obliku pisma stavi se obavezno rupa na sredini i prži u zejtinu ili svinjskoj masti. Neko kaže da su na masti ukusnije, kako ko voli - kaže Živadinka Inkucić iz sela Topolnica.

Svoje plašinte sa sirom, prepeličjim jajima ali i pečurkama, predstavile su Borislava Laudanović iz sela Srbovo i njena ćerka Biljana iz Zaječara, koje ne propuštaju ovu svojevrsnu manifestaciju.

- Evo imam i kecelju na kojoj je natpis u ovom duhu "Imam taštu, nema je džava". Poklon je od zeta. Svi smo ovde, suprug, ćerka, zet i ja. Neko pravi plašinte, neko prodaje lutke heklane za decu, poput moje ćerke Biljane, koja po malo pravi i plašinte. Zet nudi najkvalitetniji med, ali i sve vrste domaćih rakija, među koje ljudi najviše traže popularnu "burtovaču". Na vlaškom je burta, stomak, pa je to nešto lekovito poput stomaklije, a suprug Dušan konzumira plašinte i pruža nam podršku - kroz smeh kaže, Borislava Laudanović iz Srbova.

Nadmetali su se i folkloraši, bilo je i vokalnih solista u Rudnoj Glavi. Veselo na svakom koraku, ali jedan poseban instrumentalista koji se od ranog jutra malo "zagrejao" iznutra i krenuo da vežba na posebnom instrumentu. Takođe, žitelj sela Topolnice je privukao najviše posetilaca koji su se dobro zabavili uz melodije koje ovaj čovek izvodio na listu jorgovana.

Ipak, žiriju nije bilo lako. Valjalo je probati plašinte sa mnogo štandova i opredeliti se za najukusniju. Na kraju, najvičnije ovoga puta koje su ponele lentu pobednica Plašintijade 2024. u Rudnoj Glavi bile su takmičarke Udruženja "Jagnjilo" iz sela Jasikova kod Majdanpeka.

(Ona.rs / M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo slatko od šišarki na Kobasicijadi u Turiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja