• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstvena atrakcija u našoj zemlji deo je turističke ponude Despotovca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kučajske planine i Beljanica, vodopadi Prskalo i Veliki Buk, Park maketa, manastir Manasija i jedina prašuma u Srbiji, još su neke od atrakcija ovog kraja

  • 0
park maketa Foto: Parkmaketa.com

Kao najpoznatija pećina u našoj zemlji, sasvim očekivano, Resavska pećina je i najposećenija. Upravo ona je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija na području Despotovca, od koga je udaljena nešto manje od 20 kilometara.

Istini za volju, pećina je tek jedna od brojnih atraktivnih lokacija, kojima se ovaj deo Srbije može podičiti.

Kučajske planine i Beljanica, vodopadi Prskalo i Veliki Buk, Park maketa, manastir Manasija i jedina prašuma u Srbiji još su neke od atrakcija ovog kraja.

I upravo zahvaljujući mnogim prirodnim bogatstvima, na čijem čelu je, bez sumnje upravo Resasvka pećina, područje Gornje Resave, koje zauzima površinu od deset hiljada hektara je zaštićeno i to počev od 1957. godine, kada je okarakterisano kao regionalni prirodni park sa posebnim prirodnim odlikama, navedeno je na zvaničnom sajtu Opštine Despotovac.

Resavska pećina Foto: Shutterstock

Najpoznatija pećina u Srbiji

Sada već daleke 1962. godine nedaleko od Despotovca otkrivena je pećina, čija je starost procenjena na fascinantnih 45 miliona godina.

Nakon sprovedenih istraživanja, deset godina po otkriću je Resavska pećina otvorena za posete.

Od 4,5 kilometara ispitanih pećinskih hodnika, za turističke posete je dostupna staza u dužini od 800 metara. Obilje pećinskog nakita, ali i kameni korali i stubovi, te okamenjeni vodopadi, čine ovu pećinu fascinantnom.

Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Vlažnost vazduha u unutrašnjosti pećine kreće se u rasponu između 80 i 100 procenata, dok se temperatura vazduha ne menja i tokom cele godine je sedam setepeni, pa bi prilikom posete trebalo poneti odgovarajuću odeću.

U periodu od početka aprila do kraja meseca oktobra svakoga dana je moguće posetiti Resavsku pećinu i to između 09 i 17 časova svakoga dana.

Park maketa pod otvorenim nebom

Slobodno se može reći da je izrada maketa srpskih crkava izvedena do savršenstva, budući da su eksponati u Parku maketa verne kopije originala, ali u značajno manjoj razmeri.

Kada se iz Despotovca krene put Resavske pećine, nailazi se na ovu jedinstvenu atrakciju u našoj zemlji.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Parka maketa, srpski srednjovekovni manastiri su rađeni u razmeri 1:17, a po ugledu na originalna zdanja.

Maketa crkve Svetih Arhanđela, koja se nalazi u gradu Prizrenu i koja je izgrađena tokom 14. veka najnoviji je eksponat u ovom, slobodno se može reći, neobičnom muzeju pod otvorenim nebom.

U periodu od prvog aprila do prvog novembra je moguće posetiti Park maketa, a radno vreme je između 10 do 19 časova. Individualna ulaznica košta 250 dinara, dok je 200 dinara cena ulaznice za grupne posete, koje prethodno moraju biti najavljene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Resavska pećina je prava turistička atrakcija, godišnje je poseti preko 50.000 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja