• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beli izvorac, prirodna majdanpečka bajka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beli izvorac se nalazi na svega dva kilometra od glavnog regionalnog puta

  • 0
Beli izvorac Foto: Milica Ristić

Majdanpek… Ušuškan u gustoj zelenoj šumi, sa svojim smaragdnozelenim slapovima, potocima, prirodnim lepotama od kojih zastaje dah, svakog posetioca ovog mesta navodi da krene u vanvremensku avanturu.

Na svega nekoliko kilometara od Majdanpeka nalazi se Beli izvorac, prirodno dobro koje se pod zaštitom države nalazi od 2007. godine.

- U početku ovo mesto obilazile su samo planinarske ture posetilaca i oni koji se svrstavaju u prave entuzijaste i ljubitelje prirode. Danas se zatiče drugačija slika. Mnogo je ljudi koji su čuli za ove lepote ne samo iz Srbije već i inostranstva hrle ka vrletima ovoga dela majdanpečke opštine, kako bi uživali u onome što samo priroda može da podari - kaže kustos Muzeja u Majdnapeku i dobar poznavalac ovoga kraja Borivoje Krčamarević.

Beli izvorac se nalazi na svega dva kilometra od glavnog regionalnog puta. Kroz gustu i živopisnu šumu u kojoj se zatiču plodovi divljih krušaka, jabuka, kupina u kojoj su još uvek ostaci stare seoske vodenice, nailazi se na bajkovit prizor. Što bi mnogi rekli, pravi spomenik prirode. Čudnu tišinu razbija samo huk vodopada , koji je u proleće zbog svoje akumulacije najbujniji. Njegova voda pada sa 15 metara visine, okružena bigrenim kaskadama i sa dve pećine za koje se u ovom kraju manje zna a koje su uvek izazov za istraživače.

Na samom putu do vrha, koji nazivaju "Straža", nalaze se Kozija i Mala pećina. Nisu potpuno uređene za posete turista , s obzirom na to da nisu najbolje osvetljene , a u njima se mogu zateći ornamenti od stalaktita kao i poneka pećinska kada sa vodom.

Beli izvorac Foto: Milica Ristić

- U nekoliko navrata ove pećine su posetili speleolozi, arheolozi i ostali stručnjaci koji su radili na njihovom otkrivanju, jer i ove, istina manje pećine u Istočnoj Srbiji imaju svoju istoriju, lepote i tajne koje valja predočiti javnosti - napominje Krčamarević.

Svaki posetilac koji se uputi u ovaj bajkovit kraj Belog izvorca ne završava svoju avanturu obilaskom pećina, već na desetak minuta hoda od njih dolazi se na sami vrh "Straže". Vidikovac se nalazi na oko 540 metara nadmorske visine, sa kojeg "puca" najlepši pogled u daljinu. Pa je tako sa ovog mesta svakom turistima omogućen odmor i uživanje u posmatranju okoline sa kojeg se kao na dlanu vidi čitav greben malog Krša, planina Stol i Deli Jovana.

Budući da je ovaj kraj vezan za brone mitove i legende, od igre vila ispred ulaza u pećine do legende o hajducima, otuda i ovaj Vidikovac nosi naziv "Straža".

Po brojnim predanjima iz ovoga kraja, legende kažu da je uravo ovo mesto bilo dobro strateško mesto, pa se predpostavlja da su hajduci nekada tu stražarili, čuvajući svoja utvrđenja. Robin Hud koji je imao Šervudsku šumu,  a svako ko zađe u ove krajolike i prelepe predele vraća se pod utiskom da su i majdanpečki hajduci imali svoju.

(Ona.rs / Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gastrofest u Brankovini čuva tajne pripreme najboljih jela iz kotlića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja