• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekoliko puta rušena i obnavljana, tvrđava ponosito čuva istoriju ovog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

O različitim periodima duge istorije antičkog Naisusa svedoči i danas Niška tvrđava, koja je nezaobilazna turistička atrakcija grada

  • 0
Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Još u prvom veku su Rimljani izgradili utvrđenje, koje se danas sa razlogom smatra simbolom grada na reci Nišavi, uz čiju obalu se tvrđava i nalazi.

Posle Rimljana, ovo utvrđenje su dograđivali i Vizantinci, ali i Srbi, da bi joj 1730. godine konačni izgled dale Osmanlije.

O različitim periodima duge istorije antičkog Naisusa svedoči i danas Niška tvrđava, koja je nezaobilazna turistička atrakcija grada. Tim pre što se nalazi na govoto idelanoj lokaciji i to na svega par minuta hoda od samog centra Niša.

Jedan od simbola Niša

Na površini nešto većoj od 22 hektara, na obalama reke Nišave, smeštena je tvrđava, čiji su bedemi široki tri metra i dostižu visinu od osam metara, navodi TO Niš.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Neprekidno je ovo, istorijski, ali i u kulturnom smislu značajno utvrđenje, otvoreno za posetioce. Ulaz u Nišku tvrđavu se ne naplaćuje.

Najuočljiviji deo je ulazak u samu tvrđavu, koji je često vidljiv i na fotografijama grada. U pitanju je Stambol kapija, koja je izgrađena za četiri godine i to u periodu od 1719. do 1723. godine. U znak sećanja na završetak radova na Niškoj tvrđavi podignuta je i ploča od mermera, koja se i danas može videti na Stambol kapiji.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Najstariji deo tvrđave

U vreme osmanlijske vladavine, kada tvrđava i dobija današnji izgled, tu je postojalo i tursko kupatilo, odnosno hamam.

Upravo je to i najstariji deo tvrđave iz perioda kada je korišćena od strane osmanskih snaga. Dostupni podaci ukazuju na to da je hamam izgrađen pred sam kraj 15. veka, 1498. godine.

U pitanju je takozvano jednostruko tursko kupatilo, koje je bilo namenjeno ili samo muškarcima ili samo ženama. Tačnije, takav jedan hamam bi pripadnice nežnijeg pola koristile samo u toku dana, dok su ga noću obično posećivali muškarci.

Niška tvrđava, centar, panorama grada, Nišava reka Pogled na Nišku tvrđavu pod noćnim osvetljenjem. Foto: Shutterstock

Koliko su Osmanlije bili vešti pokazuje i to što su do hamama u tvrđavi vodile cevi, izrađene od gline. Bile su postavljene tako da je kroz njih mogla da bude dopremana voda iz Nišave do kupatila. Posebnim sistemom je ta voda najpre filtrirana, a zatim i grejana, što je sve doprinosilo ugođaju onih, koji bi u hamamu boravili.

U okviru tvrđave postojale su i antičke terme, a od početka prošloga veka tu je i spomenik knezu Milanu Obrenoviću, zahvaljujući kome je grad oslobođen od viševekovnog turskog ropstva.

I sve to je tek deo znamenitosti koje skriva Niška tvrđava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dragana Sotirovski: Od Beograda do Niša stizaće se brzom prugom za sat i po vremena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja