• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znamenito mesto koje je pod zaštitom važi i za poznato izletište stanovnika Beograda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nepokretno kulturno dobro je od Beograda udaljeno oko 30 kilometara

  • 0
Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Nenad Đorđević

Počev od 1965. godine je močvarna šuma, koja se nalazi na teritoriji beorgadske opštine Surčin pod zaštitom. Tada je Bojčinska šuma okarakterisana kao prirodni spomenik, odnosno kao znamenito mesto.

Ovo nepokretno kulturno dobro je od Beograda udaljeno oko 30 kilometara.

Područje Bojčinske šume oivičeno je tokom reke Save, odnosno kanala Jarčine i deo je oblasti Obedske bare, navodi “Vikipedija”.

Partizanske baze

U znak sećanja na baze partizana, koji su se skrivali na području Bojčinske šume tokom Drugog svetskog rata, 1963. godine podignuto je i spomen obeležje. Do njega se može stići asfaltiranim putem, a od ulaska u šumu je udaljeno oko dva kilometra.

Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Ipak, treba imati na umu da se radi o lokaciji koja je donekle zapuštena, a nakon koje se uočavaju i blato i bare. U tom smislu bi valjalo voditi računa prilikom posete, jer ti delovi izletišta mogu da budu i teže prohodni.

Podsećanja radi, na samom početku Drugog svetskog rata je upravo na tom području podignut i ustanak u Donjem Sremu. Uz partizane, koji su i podigli taj ustanak, na području Bojčinske šume se skrivao i narod i to upravo u bazama, koje se i danas mogu videti.

Ne treba zaboraviti ni to da je Bojčinska šuma u periodu rata predstavljala značajnu lokaciju, pa je počev od 1965. godine okarakterisana i kao memorijalni prirodni spomenik, te stavljena pod zaštitu nadležnih institucija.

Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Nenad Đorđević

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta

Uz brojne aktivnosti koje su, naročito u toku leta, na raspolaganju posetiocima, Bojčinska šuma poznata je i kao mesto na kome se uzgajaju svinje rase mangulica.

Od 185 biljnih vrsta, koliko ih obitava na površini nešto manjoj od 630 hektara, koliko zauzima Bojčinska šuma, pod režimom zaštite se nalazi 15 njih. A od 165 vrsta gljiva, takođe je njih 15 pod zaštitom, s tim da je na Crvenu listu gljiva Evrope uvršteno dve.

Čak oko 30 procenata svih vrsta ptica koje obitavaju na području naše zemlje mogu se videti upravo u Bojčinskoj šumi. Uz divlje svinje, srndaće i zečeve, na prostoru ovog beogradskog izletišta, pored ostalih obitavaju i brojni gmizavci i vodozemci, ali i stršljenovi, obadi i druge životinske vrste. Takođe, posetiocima ovog izletišta je na raspolaganju i ergela konja.

Bojčinska šuma domaćin je i umetničkim kolonijama, a tu se održava i poznata manifestacija “Bojčinsko kulturno leto”, koja posetiocima nudi mogućnost da uživaju kako u koncertima, tako isto i u pozorišnim predstavama, zatim umetničkim večerima i drugim zanimljivim događajima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koridor 11 od Obrenovca do Surčina iz vazduha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja