• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je opasno kupanje na rekama: Šta sve treba da znamo prilikom izbora kupališta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos želji za rashlađivanjem u toplim letnjim danima, treba imati na umu da kupanje u rekama i te kako može da bude opasno

  • 0
Vrućina, leto, vremenska prognoza, kupači, kupalište, sezona kupanja, PPLAZA LIDO BEOGRAD Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Uprkos želji za rashlađivanjem u toplim letnjim danima, treba imati na umu da kupanje u rekama i te kako može da bude opasno. I to ne samo sa aspekta bezbednosti, jer su reke dobro poznate kao vrlo nepredvidive, već i zato što voda u rekama može biti zagađena, a što se može odraziti i na zdravlje.

No, iako mnogi manje ili više sve to znaju, ne libe se da ipak spas od vreline u toku leta potraže i u rekama. Nažalost, tada i svedočimo onim strašnim vestima o utapanjima.

Ipak, čak i ako se odvažite na takav poduhvat, valjalo bi da preduzmete određene mere predostrožnosti.

Vrućina, leto, vremenska prognoza, kupači, kupalište, sezona kupanja, PPLAZA LIDO BEOGRAD Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Samo na uređene plaže

Na određenim rekama u našoj zemlji postoje i plaže koje su uređene i na raspolaganju kupačima, a na nekima od njih funkcioniše i spasilačka služba.

Jedan od primera takvih plaža je recimo zemunski „Lido“.

Čuvajte se virova

Nije tajna da su virovi osnovna opasnost koja vreba u rekama. Pored toga što iskustvo nailaska na vir može biti neprijatno, bez imalo sumnje, to i te kako može ugroziti život.

Davljenje, reka, utapanje Foto: Natalya Danko / Panthermedia / Profimedia

Tim pre što se mnogi kupači kada naiđu na vir uspaniče, što je zapravo prirodna rekacija i slobodno se može reći, očekivana. Međutim, da ne biste ugrozili svoj život, koliko god to možda nekome zvučalo čudno, ukoliko dođete u takvu situaciju, praktično jedino što vam eventualno može spasiti život, jeste opuštanje. Ukoliko to uspete, sva je prilika da će vir da vas izbaci na površinu i da ćete moći bezbedno da iz njega praktično izađete.

Uskakanje u vodu nije preporučljivo

Pored toga što je vrlo važno i da se pažljivo pripremite pre nego što uđete u reku, ako ste već rešili da se u njoj okupate, odnosno da ulazite postepeno i pritom se pažljivo rashladite, ni u kom slučaju nije preporučljivo da uskačete u vodu.

Čak i ako ste pogledom proverili i smatrate da tu nema virova, uskakanje u reku definitivno nije opcija, jer se vrlo lako može loše završiti.

Uz sve navedeno, treba imati na umu i to da postoje reke čija je voda zagađana, pa kupanje u takvim rekama može dovesti do potencijalno vrlo rizičnih infekcija.

I na kraju, ako uprkos svemu navedenom odlučite da se kupate na rekama i to na mestima, koja za to nisu predviđena, što se ni u kom slučaju ne preporučuje, imajte na umu da to činite na sopstvenu odgovornost i da time nećete ugroziti nikog drugog, do sebe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Opasna vožnja Dunavom, plovila prave talase koji ugrožavaju čamce

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja