• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nešto manje od devet odsto cele teritorije Zlatiborskog okruga zauzima ovaj grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz perioda druge polovine 18. veka, tačnije iz 1758. godine datira i Hasan-agina džamija, koja se nalazi u starom delu grada

  • 0
Priboj panorama grada, reka, Poseta Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Zbog položaja koji zauzima, budući da je smešten na tromeđi naše zemlje, te Crne Gore i teritorije Republike Srpske, Priboj je dobro saobraćajno povezan sa ostalim delovima Srbije i sa zemljama u okruženju. Oko 90 kilometara deli grad na reci Lim i Užice, dok je oko 280 kilometara Priboj udaljen od glavnog grada naše zemlje.

Ukupna površina pribojske opštine nešto je veća od 550 kvadratnih kilometara. A kako je istaknuto na zvaničnom sajtu Opštine Priboj, u pitanju je 8,9 procenata teritorije koju obuhvata čitav Zlatiborski okrug.

Uz brojne atraktivne lokacije kojima se, bez sumnje može pohvaliti, Priboj je danas domaćin i mnogim zanimljivim manifestacijama.

Priboj panorama grada, reka, Poseta Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Zanimljive lokacije

U starom delu grada na obalama reke Lim nalazi se, pored ostalih turistički atraktivnih lokaliteta i Zavičajni muzej. Upoznavanjem sa zbirkom te kulturne institucije, posetioci će imati prilike i da se bliže upoznaju sa bogatom istorijom i nasleđem samog grada.

Iz perioda druge polovine 18. veka, tačnije iz 1758. godine datira i Hasan-agina džamija, koja se nalazi u starom delu grada.

Priboj panorama grada, reka, Poseta Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Nedaleko od grada nalazi se i Pribojska banja. Takođe, u blizini je i manastir, koji je izgrađen još tokom 12. veka i koji je posvećen Svetom Nikoli.

Pribojska banja

Iako možda u turističkom smislu nije toliko poznata kao neke druge banje u Srbiji, Pribojska banja ima dosta toga da ponudi posetiocima.

Uzevši u obzir da banju okružuju planine i da se nalazi na nadmorskoj visini između 530 i 550 metara, to ovo banjsko lečilište važi i za vazdušnu banju, navodi TO Priboj.

Priboj panorama grada, reka, Poseta Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U okviru banjskog kompleksa postoje i četiri bazena i to jedan, koji nosi naziv „Stara banja“ i koji je izgrađen iznad vrela koje se smatra glavnim, te tri bazena koja su poznata kao „Nova banja“ i izgrađena su nad drugim banjskim vrelom.

Temperatura lekovitih termomineralnih voda Pribojske banje kreće se u rasponu od 35,7 do 37,5 stepeni Celzijusa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Oj, Užice srpski Carigrade": Stara citadela zablistala novim sjajem

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja