• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat i kao „srce Sitonije“, Neos Marmaras je najveće mesto u tom delu Halkidikija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekadašnje naselje, koje je postojalo na tom području, datira iz antičkog perioda, dok je današnji Neos Marmaras mnogo mlađi

  • 0
Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Sa obalom dugom oko 20 kilometara, Neos Marmaras spada u red grčkih letovališta poznatih po mnogim uvalama i omanjim plažama, što mu daje dodatnu dozu šarma. Oko 130 kilometara deli Solun i Neos Marmaras, letovalište koje se nalazi na poluostrvu Sitonija.

Budući da je prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, koje navodi “Halkidiki-greece”, ovaj gradić brojao 3.350 stanovnika, to se smatra i najvećim na celom poluostrvu.

Nekadašnje naselje, koje je postojalo na tom području, datira iz antičkog perioda, dok je današnji Neos Marmaras mnogo mlađi.

Sitonija Grčka Neos Marmaras Foto: Privatna arhiva

Naime, grad su osnovali Grci sa područja Male Azije nakon nemilih istorijskih događaja 1922. godine. Budući da su u pitanju maloazijski Grci koji su živeli na ostrvu Marmara, to su oni prilikom naseljavanja ovog područja, jednostavno dodali reč “novi”, kako bi ih podsećao na zavičaj, te se u tom smislu naziv ovog mesta i prevodi kao Novi Marmaras.

Selo Partenonas

Planinsko selo Partenonas je od letovališta udaljeno tek oko pet kilometara i nalazi se na planini Itamos, na 350 metara nadmorske visine.

Upravo ovo selo, u kome su i živeli najpre Grci izbegli sa područja Male Azije, a koji su se kasnije “spustili do mora”, danas predstavlja jednu od atrakcija u okolini Neos Marmarasa.

Odlično očuvana nekadašnja arhitektura, koja je uočljiva gotovo na svakom koraku, čini Partenonas posebno zanimljivim. Mnogi koji posećuju Neos Marmaras, a koji žele da uživaju u ukusno pripremljenom jagnjećem mesu, rado posećuju ovo selo, koje je upravo po tom specijalitetu takođe i poznato.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Plaže u Neos Marmarasu

Kako je Neos Marmaras prepoznat kao “srce Sitonije”, to ima toliko toga da ponudi posetiocima. U centru letovališta se nalaze brojni ugostiteljski objekti, ali i neke od taverni u kojima se služe riblji specijaliteti, a koje se smatraju najboljima na celom poluostrvu, ističe “Sithoniagreece”.

Uz brojne uvale i omanje plaže, na području Neos Marmarasa se nalaze i četiri organizovane plaže, koje su ovenčane “Plavom zastavom”, što je jasan pokazatelj kvaliteta i vode i same plaže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja