• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarije područje koje je pod zaštitom u Srbiji bogato je živim svetom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Celokupno područje je praktično podeljeno na tri dela, a svaki od njih podrazumeva i drugačiji stepen zaštite

  • 0
Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Na mestu na kome je pre čak oko šest hiljada godina proticala reka, koja je prethodila toku reke Save, na području jugoistočnog Srema u Vojvodini, formirano je korito Obedske bare.

Kako se područje menjalo, tako je korito današnje bare pre oko 4.500 godina postalo sporedni tok Save. Oko 2.500 godina kasnije na tom području najpre biva formirana mrtvaja, a zatim i močvara, kakva je i danas.

Pre više od pola veka, počev od 1951. godine je osnovan Specijalni rezervat prirode Obedska bara.

Pod zaštitom se nalazi 19.611 hektara površine, dok površinu od 9.820 hektara zauzima samo korito Obedske bare, navodi „Vikipedija“.

Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Obedska bara danas

Sa tokom reke Save je Obedska bara povezana zahvaljujući kanalima i to Revenica, Vok i Vranj. Što se zaštite samog područja tiče, koje se smatra najstarijim u našoj zemlji koje je pod zaštitom, ističe „Kompaskazesrbija“, postoje tri stepena zaštite. Tačnije, celokupno područje je praktično podeljeno na tri dela, a svaki od njih podrazumeva i drugačiji stepen zaštite.

Na području koje se nalazi pod prvim stepenom zaštite bilo kakav ljudski uticaj na prirodu je zabranjen.

Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Deo koji je poznat pod nazivom“Potkovica“ zapravo je korito koje se smatra užim delom Obedske bare, dok je deo znan kao „Kopito“ deo kupinske grede i to onaj viši.

Teritorijom tri sremačka naselja i to Grabovci, Kupinovo i Obrež, te tokom Save je omeđeno područje Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Živi svet Obedske bare

Zanimljiv je podatak da je na mestu današnje kapele, srpska despotica Angelina Branković koja je bila udata za Đurđa Brankovića, na području Obedske bare, podigla manastir. Naziv tog manastira bio je Obed, te odatle i potiče naziv ovog specijalnog rezervata prirode.

Obedska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Uzevši u obzir da je samo dve godine posle stavljanja Nacionalnog parka Jeloustoun u Americi pod zaštitu, i Obedska bara zaštićena, to se sa razlogom ističe da je u pitanju jedno od najstarijih područja takve vrste ne samo u našoj zemlji, nego i u celom svetu.

Sem šuma hrasta lužnjaka, koje su stare oko stotinu godina, na području Obedske bare se uočavaju i druge biljne, ali i životinjske vrste. Bela i crna topola, jasen, brest i grab, tek su neke od biljnih vrsta koje rastu na području tog specijalnog rezervata.

Što se životinjskih vrsta tiče, na području Obedske bare žive i orlovi belorepani, slepi miševi i crne rode, kao i kune, žabe i divlje mačke, te mnoge druge vrste, što pomenuti specijalni rezervat prirode čini posebno značajnim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja