• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge misterije vezuju se za tvrđavu koja spada među najbolje očuvane u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za mnoge srpske srednjovekovne manastire Maglič je važio za zaštitnika

  • 0
Tvrđava Maglič Foto: RINA

Budući da je srednjovekovno utvrđenje nedaleko od Kraljeva vrlo često obavijeno maglom, to se smatra da i naziv tvrđave potiče upravo od te pojave. Od Kraljeva je tvrđava, odnosno nekadašnji srednjovekovni grad Maglič udaljen oko 30 kilometara.

Izuzev bedema, Maglič obuhvata i sedam kula, čija visina je deset metara i dvostruko višu donžon kulu. Srednjovekovno utvrđenje u dolini reke Ibar ima dužinu od oko stotinu i širinu od oko 40 metara, a kako ističe TO Kraljevo, važi za jedno od najbolje očuvanih utvrđenja iz tog perioda u našoj zemlji.

Ipak, iako privlači pažnju ne samo ljubitelja istorije, već i mističnog, tvrđava Maglič u ovom trenutku nije dostupna za posete i to zbog mosta koji se urušava. Ali to, naravno i dalje ne znači da ne privlači pažnju, tim pre što je karakteriše i vrlo zanimljivo osvetljenje, pa je u toku večeri i noći pogled na ovaj srednjovekovni grad u najmanju ruku fantastičan.

Tvrđava Maglič Foto: RINA

Izuzev dva dvorišta, jednog manjeg i drugog većeg, u okviru ovog srednjovekovnog grada nalazili su se i drugi objekti, poput palata, dve cisterne za vodu i pekare, kao i ostaci svetinje koja je bila posvećena svetom Đorđu.

Legende o nastanku Magliča

Uzevši u obzir da je ovo utvrđenje poznato i pod nazivom Jerinin grad, jasno je zbog čega se supruga srpskog despota Đurđa Brankoviča smatra zaslužnom za nastanak Magliča.

Tvrđava Maglič Foto: RINA

Prema toj legendi, nadimak „Prokleta Jerina“ srpska despotica dobija zbog osećanja koja je srpski narod prema njoj imao. A zapravo je istina da do sada ne postoje precizni i dokazani podaci o tome ko je izgradio Maglič, kao što ne postoje istorijski dokazi o jorgovanima u dolini Ibra, iako postoji jedna, krajnje romantična legenda o tome.

Za mnoge srpske srednjovekovne manastire Maglič je važio za zaštitnika. I to ne samo da je ovo utvrđenje štitilo Studenicu i manastir Žiču, već i tri patrijaršije i to kako Rašku i Žičku, tako isto i Pećku patrijaršiju, što sve ukazuje na veliki značaj koji je ovaj srpski srednjovekovni grad imao.

Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić

Počev od 1979. godine je Maglič uvršten među spomenike kulture od izuzetnog značajan u Republici Srbiji, navodi „Serbia.com“.

Smatra se da je Maglič u velikoj meri tokom svoje duge istorije bio pošteđen napada mnogih osvajača upravo zbog magle, koja ga okružuje, ali i zbog položaja koji zauzima, a koji je prilično nepristupačan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja