• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grčko letovalište koje srpski turisti posebno (ne) vole

Vreme čitanja: oko 3 min.

I kao i uvek, u pravu su i oni koji tvrde da u Paraliji nikada ne treba letovati, isto koliko su u pravu i oni koji tvrde da je u pitanju letovalište u kome uživaju

  • 4
Paralija Foto: Aleksandar Ćirić

Ako postoji letovalište u Grčkoj oko koga se već dugo lome koplja da li je dobro posetiti ga ili ne, onda je to bez ikakve sumnje Paralija.

I kao i uvek, u pravu su i oni koji tvrde da u Paraliji nikada ne treba letovati, isto koliko su u pravu i oni koji tvrde da je u pitanju letovalište u kome uživaju.

Ukoliko ste vođeni onim čuvenim da je „lepota u oku posmatrača“, nema sumnje da ćete i u ovom letovalištu pronaći mnogo toga zanimljivog. Sa druge strane, ako spadate u red onih kojima je nešto povoljnije letovanje nezamislivo, sva je prilika da vas Paralija baš i neće oduševiti.

Ipak, kao i svako drugo letovalište u Grčkoj, ali i u bilo kojoj drugoj zemlji, tako i Paralija ima i prednosti i mana.

Paralija Foto: Aleksandar Ćirić

Sadržaji za svakoga

Na oko sedam kilometara udaljenosti od grada Katerini nalazi se Paralija, koja teritorijalno pripada prefekturi Pijerija, navodi „Visitparalia“.

Budući da nije naročito mnogo udaljena od granice, to se njena pozicioniranost neretko navodi kao jedna od prednosti kada su u pitanju turisti iz naše zemlje.

Samo mesto osnovano je nedugo posle Maloazijske katasrofe, kada su Grci sa tog područja pristigli u maticu. Grčki iseljenici koji su pre toga živeli u zalivu Mramornog mora najpre su stigli u Solun, a onda je određeni broj njih otkrio Paraliju. Kažemo otkrio, zato što ih je taj deo zemlje podsećao na njihov dom.

Paralija Foto: Aleksandar Ćirić

Počev od 1950. godine mesto novi naziv Paralia Katerinis, što se slobodno prevodi kao plaža Katerinija, dok je zvanično priznanje usledilo 16 godina kasnije.

Vremenom je Paralija počela da se razvija u turističkom smislu, tako da se može pohvaliti i brojnim sadržajima, koji upotpunjuju odmor. Prodavnice različite robe, hoteli i apartmani, te brojne taverne i ostali ugostiteljski objekti, tek su jedan deo bogate ponude ovog gradića.

Plaže i izleti iz Paralije

Neretko se oni koji posećuju Paraliju, a da se pre toga nisu dobro informisali o mestu, prilično razočaraju plažama. Iako su mnoge od njih lepo uređene i organizovane, more u Paraliji nije duboko, pa je to i razlog zbog koga ovde uživaju mališani i neplivači, ali i manje iskusni plivači.

Paralija Foto: Aleksandar Ćirić

Što se sezone kao sezone tiče, ona u ovom letovalištu traje čak šest meseci, odnosno kako navodi „Touristmaker“ u periodu od prvih dana maja pa do kraja oktobra meseca. Temperature mora u tom periodu se kreću između 20 i 27 stepeni u jeku sezone, dok su temperature vazduha u proseku između 20 i 30 stepeni Celzijusa, kolike su prosečne vrednosti tokom jula i avgusta.

Blizina grada Katerinija i Nacionalnog parka Olimp čine ovo letovalište još interesantnijim.

Paralija Foto: Aleksandar Ćirić

Manastir posvećen svetom Dionisiju koji je obnovljen posle Drugog svetskog rata, budući da su ga nemačke snage uništile, nalazi se na oko pola sata vožnje od ovog grčkog letovališta. U pitanju je svetinja izgrađena još polovinom 16. veka. Izuzev današnjeg manastira, koji je podignut na oko pet kilometara udaljenost od lokacije prvobitnog, posetiocima se nudi prilika da vide i ruševine prvobitnog zdanja. U blizini ruševina, u šumi, nalazi se i kapela posvećena ovom svecu, koju je takođe moguće posetiti.

Izuzev izleta na Olimp i u Solun, iz Paralije se, pored ostalog, organizuju i izleti do manastira Meteora.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Paralija je jedno od omiljenih grčkih letovališta kod Srba

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Svuda išla, tu se vraćala

    17. jul 2024. | 17:02

    Palma više nije tamo, sve njegovo je preseljeno u Hanioti. Inače, ne dozvolite da se vodite predrasudama, Paralija je prelepo mesto👌

    Podelite komentar

  • MILAN vozač

    15. jul 2024. | 08:02

    Pravo Sutomore

    Podelite komentar

  • Zvezdan

    16. jul 2024. | 02:16

    Zbog Palme, nikad tamo !!!!

    Podelite komentar