• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Beograd ima čak 12 jezera: Ove vodene oaze naše prestonice su savršene za beg od usijanog betona

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ukoliko volite prirodu, a živite u prestonici, razmislite o poseti nekog od gradskih jezera

  • 1
Jezero Trešnja, Avala Foto: Shutterstock

Ako ste u potrazi za osveženjem i želite da pobegnete sa beogradskog asfalta, ali niste u prilici da odete daleko - onda će vam informacija na kojim lokacijama možete da se rashladite u ovim vrelim letnjim danima biti zlata vredna. Za početak, da li ste znali da Beograd ima čak 12 jezera?

Ukoliko volite prirodu, a živite u prestonici, razmislite o poseti nekog od gradskih jezera koje su prave oaze, gde možete ne samo da se kupate, već i da pecate, posmatrate ptice, kampujete, pa čak i ronite.

Topčiderska jezera 

Topčider je jedan najlepših beogradskih parkova i ima čak tri veštačka jezera koja su pravi ukras ovog izletišta. Sva tri jezera se napajaju vodom sa Topčiderske česme, kao i sa potoka koji teče kroz ceo park. Najmanje jezerce je stalno u hladovini i iz njega voda odlazi direktno u Topčidersku reku. Srednje jezero je ujedno i najdublje, a ujedno je ukrašeno veštačkim ostrvom od kamen, dok se preko najvećeg, koje je u obliku broja osam, nalazi drveni mostić.

Jezera okružuju uređeni parkovi i čuveni beogradski stogodišnji platani, a pored poznatog restorana koji se nalazi u ovom parku je još jedno veštačko jezerce koje se napaja svežom vodom sa Hajdučke česme koja je u neposrednoj blizini. Jezera su nastanjena sa patkama. plovkama, barskim kornjačama, česti posetioci su zečevi, fazani i paunovi.

Topčider je, inače, bio prvi namenski urađen beogradski park, izrađen po narudžbi kneza Miloša. Zasadili su ga češki vrtlari.

Ada Ciganlija i Savska bara

Nema Beograđanina koji ne zna za Adu Ciganliju, ali mnogi zapravo ne znaju za još jedno, manje jezero, koji se zapravo zove Savska bara, odnosno poznatije kao Ada Safari. Jezero u obliku slova S, površine od šest hektara i prosečne dubine oko dva metra je smešteno na poluostrvu Ada Ciganlije, u blizini donjeg špica, između reke Save i Čukaričkog rukavca, na samo pet kilometara od samog centra Beograda.

Jezero je nastalo mnogo pre danas najpopularnijeg Savskog jezera, u predelu gde se nalazi prirodno reljefno udubljenje koje se punilo tokom vodostaja Save i stvaralo močvaru. Krajem sedamdestih godina močvara je isušena neko vreme, ali su početkom devedesetih ipak odlučili da je detaljno očiste i obrazuju jezero Ada Safari.

Ada ciganlija Foto: Mateja Beljan

Okruženo velikom stoletnom šumom, ovo jezero je najinteresantnije ribolovcima, ali je otvoreno i za druge posetioce.

Jezero Trešnja 

Ovo jezero se nalazi u mestu Trešnja, u podnožju Avale. U pitanju je veštačko jezero koje se nalazi u centru listopadno-četinarske guste šume, nekadašnjeg lovišta, na svega tridesetak kilometara od centra Beograda.

Leti je ovo čisto jezero prava oaza za kupače i izletnike, a u blizini mogu da se posete i dva izvora. Ovo je takođe i raj ribolovce koji ovde mogu da upecaju belu ribu, deverike, babuške i ponekog šarana.

Jezero Bela reka 

Bela reka jezero se nalazi na opštini Voždovac u blizini sela Ripanj u podnožju Avale. Do njega može da se stigne preko sa Ibarske magistrale ili avalskim putem. U pitanju je jedno od najčistijih šumadijskih jezera i jedno od omiljenih mesta ribolovaca, gde sezona "vlada" cele godine, osim zimi. Pored ribolovaca, ovo jezero je omiljeno mesto i za ronilačka društva koja ga koriste za svoje treninge.

Voda za kupanje je odlična, jer se jezero napaja čistom vodom iz Bele reke, ali i iz dva podvodna izvora, a odmah uz branu se nalazi se plaža. Međutim, posle nekoliko incidenata i utapanja, plivanje u jezeru je zvanično zabranjeno.

Jezero je nastalo izgradnjom brane 1988. godine jer je Bela reka, svojom silinom, znala da ugrozi okolne kuće i prugu kada je sezona većih kiša ili kada se otapa sneg.

Jezero Pariguz

Pariguz jezero se nalazi u opštini Rakovica između naselja Resnik, Pinosava i Ripanj, na samo 17 kilometara od centra grada. Nastalo je usled postavljanje brane kako bi se bolje kontrolisale bujične vode, a danas je jedno od većih beogradska jezera. Kvalitet vode u njemu nije odgovarajući za kupanje, ali je odličan za sportski ribolov. Na Pariguzu ima divljih pataka i barskih kornjača, a lokalni ribolovci tvrde da među dvadesetak ribljih vrsta, među kojima som, štuke i šaran.

Još jedan skriveni biser jeste i jezero Pariguz u Resniku do kojeg se lako dolazi iz centra Beograda. Beograd na svojoj teritoriji, pored najpopularnijeg Savskog i jezera Ada Safari, krije još deset "skrivenih" jezera koja su godinama unazad stecište malog broja zaljubljenika u prirodu. Ona su značajan ali za sada neiskorišćen turistički potencijal Beograda. Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pored jezera se nalazi listopadna šuma, a sa brane se pruža pogled ka Avalskom tornju. I dan danas ga je malo teže pronaći, i možda će vam biti potrebne instrukcije lokalnog stanovištva u navigaciji.

Neobično ime jezero je dobilo, sudeći prema legendi, zato što je navodno lekovito i leči hemoroide. Međutim postoji i druga priča da su na mestu današnjeg Pariguza u Prvom srpskom ustanku Srbi napravili zasedu Turcima, sasuvši im sačmu u stražnjice, pa otuda i takvo ime za dolinu gde je danas smešteno jezero.

Veliko blato

Ovo prirodno jezero nalazi se na opštini Palilula, u mestu Krnjača, na svega osam i po kilometara od Beograda, u blizini Pančevačkog mosta. U pitanju je zaštićeno prirodno dobro grada Beograda i okruženo poljoprivrednim površinama i šumom. Jezero i njegova okolina sz stanište 15 vrsta riba, 190 vrsta biljaka, 120 ptica i dve vrste orhideje koje su pod zaštitom - barski veliki kanućak i barska kaluždarka.

Sa severne strane jezera nalazi se ribnjak "Mika Alas", a pored njega i deo ribnjaka namenjen za sportski ribolov. Jezero je smešteno u pojasu trske i vlažnih livada, a celo područje odlikuje se bogatom florom i faunom.

Markovačko jezero

Veštačko akumulativno jezero - Markovačko jezero, nalazi se u opštini Mladenovac, na oko 60 kilometara od centra Beograda. U podnožnju planine Kosmaj, u selu Markovac, smešteno je na 16 hektara površine i dugo je hiljadu, a široko 500 metara. Jezero je nastalo sredinom šezdesetih godina izgradnjom brane na reci Košarna.

I ovo jezero, u predelu hrastovih, cerovih i bagremovih šuma, je pravi raj za ribolovce sa svojom širokom ponudom slakotkovodnih riba poput šarana, soma, štuke, babuške, deverike, smuđa i drugih.

Rakina bara

Na svega 20 kilometara od centra Beograda, na opštini Čukarica, Rakina bara je najveće kraško jezero u Šumadiji. Tokom 2020. i 2021. godine, akcijom građana Sremčice, jezero je potpuno revitalizovano, poribljeno i potpuno očišćeno posle višedecenijskog propadanja.

Stari meštani se sećaju da je ovo jezero bilo je poznato izletište sa peskovitom obalom i vodom koja je nekada bila toliko čista da je mogao da se vidi svaki kamenčić na dnu, zbog čega je Rakina bara bila jedinstveno kupalište, ali i pojilište za stoku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Labudovi iznenadili kupače na Adi: Klinci potrčali ka vodi da ih hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari