• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je 8 ubedljivo najlepših plaža na Kasandri: Sitan pesak, prelepi pejzaži i kristalno čisto more

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pregršt je aktivnosti u kojima možete uživati na njima

  • 2
plaža, Grčka, more, letovanje Foto: Unsplash

Halkidiki je jedan od najposećenijih delova Grčke i jedno od omiljenih mesta za letovanje turista iz Srbije. Bezbroj je mesta koja mogu da se obiđu i koja obiluju prelepim plažama i čistim morem.

Kasandra je prvi prst (ili treći, zavisi kako ko posmatra) koja je udaljena od Soluna na nekih sat vremena i svakog leta privlači veliki broj turista. Može se pohvaliti lepom prirodom i uprkos masovnom turizmu, neke od najlepših plaža nalaze se baš na Kasandri.

Ovo je vodič za neke od najlepših plaža Kasandre.

Kalitea

Kalitea, plaža, Kasandra, Halkidiki, Grčka Foto: Shutterstock

Ovo je jedna od najpoznatijih plaža na Kasandri, piše "Unfolding Greece". To je kosmopolitska i prometna plaža sa mnogo barova i taverni, pa posetioci mogu da uživaju u mirnoj, toploj i prozirnoj vodi. Pesak je mekan i lagan je ulazak u more, pa je dobra destinacija za porodice sa decom.

Moguće je iznajmljivanje suncobrana i ležaljki, kao i piće i grickalice, a dok plivate možete uživati u muzici sa zvučnika.

Nea Fokea

Nea Fokea, Grčka, Halkidiki, Kasandra, plaža, more Foto: Shutterstock

Na južnoj strani istoimenog grada nalazi se ova prelepa plaža. Ni ovoj ne nedostaje tirkizno more i zlatni pesak, a takođe ima ležaljke i suncobrane. Ono što je izdvaja od ostalih jeste da ima dosta tradicionalnih taverni u kojima možete da jedete svežu ribu i uživate u pogledu na Sitoniju, srednji prst. Sa leve strane se nalazi i vizantijska kula iz 15. veka, a u blizini je i izvor svete vode.

Lutra

Lutra, plaža, more, Grčka, Halkidiki, Kasandra Foto: Shutterstock

U pitanju je mala, mirna uvala, ulaz u more malo kamenit, dok je plaža šljunkovita, a voda topla i bistra. Područje oko plaže je okruženo zelenilom i daje prelepi pejzaž dok sedite u kafiću ili taverni. Interesantno je da je ime dobila po Lutri, u prevodu "kupatila" Svete Paraskeve, prirodno termalnog kupališta u blizini.

Siviri

Siviri, plaža, Kasandra, Halkidiki, Grčka Foto: Shutterstock

Na zapadnom delu ovog dela Halkidikija nalazi se duga i peščana plaža po imenu Siviri. Najviše je pogodna za porodice sa decom. Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, a ako dođete ranije, možete zauzeti i mesto pod suncobranima koja se ne naplaćuju. Ako ne volite gužvu, možete posetiti levi deo plaže. Uz to, ako dođete automobilom, možda ćete, zbog dosta zelenila, imati sreću da parkirate u hladovinu.

Sani

Sani plaža, more, Halkidiki, Grčka Foto: Shutterstock

Ovo je svakako jedna od najpopularnijih plaža na Kasandri i tokom leta je previše zauzeta i i pored gužve, ne gubi svoju lepotu. Pesak je mekan, a bistra voda ostavlja bez daha. Jedan deo plaže čak je pogodan i za ljubitelje ronjenja zbog stenovite strukture. Takođe, ima marinu za privatne jahte koje je okruženo restoranima.

Paliouri

Paliouri, plaža, Halkidiki, Grčka Foto: Shutterstock

Naziva se i "Chrouso" i u blizini je sela Paliouri. Dubina mora nije velika, a svuda okolo je pesak. Možete da odaberete da provedete ceo dan na ležaljkama ili da pijete piće u baru na plaži, a ako volite adrenalin, odlučite se i za vodene sportove. Parking je besplatan, a uz to možete obići i dve obližnje plaže: Glarokavos i Zlatnu plažu.

Posidi

Posidi, plaža, Grčka, Halkidiki, Kasandra Foto: Shutterstock

Za nju kažu da je najduža plaža na Kasandri, a ima i rt Posidi. U pitanju je peščana plaža sa kristalno čistim morem na kojoj se nalaze barovi, mini market i restoran. Lepo je organizovana, ima ležaljke i suncobrane, a možete doneti i svoj peškir ili šator za plažu. Ako krenete ka rtu, voda je prečista, ali je šljunak oko njega, pa je savet da ponesete obuću za vodu.

Afitos

Afitos, Grčka, plaža, Kasandra, Halkidiki Foto: Shutterstock

Posetioci ostaju impresionirani lepotom ove plaže. Neki deo plaže ima kamenje dok je drugi deo sitan pesak, pa se taj deo preporučuje porodicama sa decom jer su objekti okolo bezbedni za mališane. Takođe, idealna je za turiste koji se bave ronjenjem ili ostalim sportovima na vodi. Ukoliko odlučite da je posetite, nemojte propustiti da posetite i selo Afitos, poznato po živopisnim uličicama popločanim kamenjenm i očuvanim starim kućama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Svetog Stefana Meteori Grčka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Laki

    5. avgust 2024. | 13:49

    Grčku treba da bude stamota ,srbi su im podigli mnoge gradove od ribarskih selendri ,da bi sad razbojnici krali i pljačkali samo srbe ,zato treba bojkotovati grčku ,ići u Bugarsku ,oni su uvek lepo ugostili srbe ,u Tursku pa i u Albaniju.Ponašanje Grka je postalo vrlo bezobrazno i prevarantsko ,a na kraju krajeva i mi imamo puno lepih jezera

    Podelite komentar