• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj banatski grad je svetski rekorder i domaćin jedinstvenih manifestacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako jedinstvena i nadasve zanimljiva, manifestacija simbolično nazvana „Dani ludaje“ nije jedina po kojoj je Kikinda poznata

  • 0
Kikinda, panorama Foto: Shutterstock

Poznata i kao „Banatska banana“ ili narodski ludaja, a zapravo tikva ili bundeva, ima posebno mesto u srcu Kikinđana. Koliko je značajna, potvrđuje i podatak da je upravo ovaj banatski grad domaćin manifestaciji njoj posvećenoj.

Iz godine u godinu se mnogi takmičari tokom trodnevne manifestacije utrkuju ko će pripremiti ukusnije jelo od tikve, dok posetioci imaju prilike da uživaju u njihovom umeću.

Ipak, iako jedinstvena i nadasve zanimljiva, manifestacija simbolično nazvana „Dani ludaje“ nije jedina po kojoj je Kikinda poznata.

Kika kao simbol dečjeg festivala

Ostaci ženke mamuta, koju su dovitljivi Kikinđani nazvali Kika, zaslužna je za još jednu manifestaciju po kojoj je grad postao poznat.

Dani ludaje, Kikinda Foto: Shutterstock

Manifestacija „Mamumt fest“ posvećena je najmlađima i to učenicima predškolskog i školskog uzrasta, koji imaju prilike da se kroz zanimljive radionice i druge aktivnosti upoznaju sa ovim fascinantnim otkrićem.

Pred sam kraj prethodnog veka na mestu na kome je lokalna kompanija kopala glinu, kako navodi „Soveutinekikinda“, otkriveno je nešto u namjanju ruku fascinantno. Procenjeno je da je starost skeleta mamutice koji je tada otkriven star čak pet stotina hiljada godina.

Kikinda, Nikola Selaković projekti Foto: Tanjug/Dario Konstantinović

Danas se posetiocima Narodnog muzeja u Kikindi nudi mogućnost da izbliza vide Kikin skelet, budući da je on jedan od eksponata te kulturne institucije.

Kikinda među svetskim rekorderima

Iako imaju staništa i na području severnog dela afričkog kontinenta, ali i u Aziji i u centralnim delovima Severne Amerike, male ušare obitavaju i na evropskom tlu. I to baš u Kikindi.

Kikinda, Nikola Selaković projekti Foto: Tanjug/Dario Konstantinović

Prema zakonima naše zemlje, ova vrsta sova je zaštićena i to kako navodi pomenuti sajt, smatraju su prirodnom retkošću, što znači da je zabranjeno ne samo hvatati ih i ubijati, nego i uznemiravati.

Na lokacijama sa toplijom klimom, male ušare se okupljaju u takozvana zimska jata. U većini slučajeva takva jata mogu da broje i stotine jedinki. Sa četiri stotine jedinki, koliko ih je u jednom trenutku bilo u ovom banatskom gradu, Kkinda je postala svetski rekorder.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Gastrofest u Brankovini čuva tajne pripreme najboljih jela iz kotlića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja