• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turistička taksa u Veneciji na meti kritika: Nazivaju je „neuspehom“

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ideja o naplati turističke takse za jednodnevne izlete u Veneciju privukla je pažnju i stekla mnoge protivnike

  • 0
Turisti Venecija, Tourists Venice Foto: Shutterstock/Anna Yordanova

Među mnogim destinacijama koje su rešile da se „obračunaju“ sa prekomernim turizmom, našla se i Venecija.

Zvaničnici ove, atraktivne destinacije u Italiji nekoliko puta su odlagali početak naplate turističke takse, što je odluka koja se sada našla na meti kritika.

Uprkos tome, gradski zvaničnici su istakli da to nije kraj, pa čak ima indicija da će taksa biti uvećana u nekom trenutku.

Do sada je ova taksa doprinela gradskom budžetu sa oko 2,2 miliona evra.

Venecija - karta za ulaz - putovanja Foto: Jelena Milošević

- Taksa je neuspešna, kao što pokazuju podaci grada - rekao je za „Euronews“ opozicioni član gradskog veća, Đovani Andrea Martini.

Ipak, ideja o naplati turističke takse za jednodnevne izlete u Veneciju privukla je pažnju i stekla mnoge protivnike. Nakon nekoliko odlaganja iz različitih razloga, pa i zbog pandemije, ove godine je počela naplata takse u iznosu od pet evra. Gradski čelnici su istakli da visina nadoknade može i duplo da bude uvećana do naredne godine.

Taksa u borbi protiv prekomernog turizma

I koliko god se vlasti trudile da ovaj potez opravdaju, ima onih koji ga ne odobravaju. Nedavno je na prostoru ispred venecijanske železničke stanice „Santa Lusija“ održan protest, na kome su učestvovali aktivisti. Nekoliko desetina njih je tom prilikom istaklo da je upravo naplata turističke takse dovela do toga da posetioci odustanu od posete Veneciji u udarnim danima, kako je i bilo planirano.

Oko 75.000 posetilaca je zabeleženo tokom prvih 11 dana probnog perioda.

Na osnovu aktuelnih podataka iz gradske aplikacije za praćenje broja posetilaca, Martini je napomenuo da to podrazumeva čak 10.000 više posetilaca svakoga dana u proseku, a u poređenju sa tri indikativna praznika tokom prethodne godine.

Gde ide prihod?

Kako su u jednom od ranijih saopštenja naveli nadležni, turistička taksa „nije sredstvo za pravljenje gotovine“, pa se u tom smislu prihod od naplate takse usmerava na različite usluge, poput čišćenja i održavanja grada, te generalno umanjenja troškova stanovanja za lokalno stanovništvo.

Venecija Foto: Shutterstock/Kirk Fisher

Grad je bio ugrožen i zbog lošeg održavanja, kada je pretilo da bude deo „crne liste“ UNESCO-a. Sa ciljem rešavanja tog problema uveden je i porez, ali su protivnici te ideje tvrdili da ta odluka nije doprinela boljim uslovima života lokalnog stanovništva, kako je bilo predviđano. Zapravo oni smatraju da bi trebalo podstaći povećanje broja stalnih stanovnika, jer je Venecija poznata i po depopulaciji. Kao jedan od načina za to navode i uvođenje različitih ograničenja na kratkoročni najam nekretnina u gradu.

Zanimljivo je pomenuti da je veći broj ležajeva nego stalnih stanovnika u istorijskom centru Venecije.

Kako teče naplata takse?

Sa gotovo 450.000 turista koji su platili ovu taksu, budžet grada je uvećan za oko 2,2 miliona evra u poslednja dva i po meseca, podaci su koje grad navodi.

Venecija, Miloš Dojčinović, Foto: Miloš Dojčinović

Planirano je da prihod bude usmeren na osnovne usluge za održavanje.

I dok je Simon Venturini, gradski zvaničnik za turizam najavio da se će naplata takse biti nastavljena, portparol Venecije je napomenuo da se predlog o duplom uvećanju takse za narednu godinu razmatra.

- Želeti da taksu podignete na 10 evra je beskorisno. To čini Veneciju muzejem - istakao je Martini.

Od obaveze plaćanja takse prilikom posete Veneciji nisu izuzeti samo gosti hotela, kojima se gradska taksa već naplaćuje, nego i studenti i deca mlađa od 14 godina, ali i još neke kategorije posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Igra, ljubav i ludorije": Počeo je još jedan karneval u Veneciji, prvi posle katastrofalnih poplava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja