• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najdužih u svetu, žičara u Kemeru nudi neverovatan pogled

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim uživanja u samoj vožnji, posetiocima se nudi da uživaju i u pogledu na ovo poznato tursko letovalište i njegovu okolinu

  • 1
Kemer, Turska Foto: Pixabay/simonegatto

Sa dužinom od 4.350 metara, žičara „Olympos Teleferik“ vodi do vrha planine koja je poznata pod nazivom Likijski Olimp (tr. Tahtalı Dağı) i važi za jednu od najdužih u celom svetu. Osim uživanja u samoj vožnji, posetiocima se nudi da uživaju i u pogledu na ovo poznato tursko letovalište i njegovu okolinu.

Pogled na plažu „Olympos“, koja je jedna od poznatijih u Antalijskoj regiji Turske i na ostatke drevnog grada Faselisa odatle je gotovo nestvaran.

Nešto više od 40 kilometara deli Kemer od Antalije, koja je i središte istoimene regije u tom delu zemlje.

Danas je ovo letovalište jedno od poznatijih i posećenijih u Turskoj, što zbog drevnih ostataka i značaja koji je imao u istorijskom smislu, što zbog fenomenalnih plaža i sadržaja koji omogućavaju posetiocima da u letovanju zaista uživaju.

Kemer, Turska Foto: Pixabay/alfareisen

Sam centar letovališta krasi spomenik posvećen Kemalu Ataturku, osnivaču moderne Turske, kao i toranj u beloj boji, na kome se nalazi sat. U blizini su i brojni ugostiteljski objekti, ali i prodavnice suvenira i druge radnje sa različitom vrstom robe.

Kemer, Turska Foto: Pixabay/zinemo

Drevni ostaci

Pored toga što nude uvid u bogatu i dugu istoriju grada, drevni ostaci „Faselis“ se nalaze na području antalijskog nacionalnog parka, pa tako posetioci imaju prilike da upoznaju bolje istoriju grada, dok uživaju u prirodnim lepotama samog predela.

Istoimeni zaliv i u njemu plaža nalaze se nedaleko od ruševina, što turistima pruža jedinstveni osećaj, budući da imaju prilike da se kupaju nedaleko od ruševina grada, koji je bio izuzetno značajan u periodu rimske vladavine tim područjem.

Kemer, Turska Foto: Pixabay/aled7

Prirodni fenomen

Nedaleko od Kemera nalazi se i planina Janartaš (tr. Yanartaş) i deo je Likijskog puta, popularne staze za ljubitelje šetnje i planinarenja, ističe “Antalyatouristinformation”.

U davna vremena je ova planina važila za sveto mesto i nosila je naziv Himera, te stoga postoji verovanje da je tu zapaljen i olimpijski plamen.

Danas je poseta ovoj planini utoliko zanimljivija što zbog emisije gasa metana postoji mesto gde se vatra nikada ne gasi. Tim pre što se vatra nalazi na tek oko stotinu metara udaljenosti od ruševina svetinje koja je izgrađena tokom pet veka, što posetu čini još interesantnijom.

Nakon jednog od zemljotresa koji je pogodio to područje javile su se pukotine u zemlji, iz kojih izbija metan i tvori “večni plamen”. Kako ističe pomenuti sajt, posebno je zanimljivo posmatrati ovaj prirodni fenomen u blizini Kemera kada padne mrak.

Nedaleko su i ostaci antičkog hrama posvećenog bogu Hefestu, koji je prema grčkog mitologiji bio zaštitnik zanatlija i sam se bavio kovačkim zanatom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta sve treba obići u Turskoj?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jelena

    26. jul 2024. | 16:24

    Kemer je prelep grad,kao i plaže i more koje ima divnu azurnu boju.

    Podelite komentar