• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na ovim mestima se uživa u duhu starine i tradicionalne srpske kuhinje: Etno-sela koja vredi posetiti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sam pojam etno-sela je tako koncipiran da na poseban način upoznaje današnje ljude sa prošlošću, predstavljajući ne samo način stanovanja naših predaka, nego i njihov način života u celini

  • 0
Sirogojno, selo Foto: Shutterstock/JRP Studio

Slobodno se može reći da je primarna namena koju etno-sela imaju da posetioce upoznaju sa tradicijom našeg naroda. Što po pitanju načina života, što po pitanju gastronomije.

Generalno govoreći, sam pojam etno-sela je tako koncipiran da na poseban način upoznaje današnje ljude sa prošlošću, predstavljajući ne samo način stanovanja naših predaka, nego i njihov način života u celini.

I dok ima onih etno-sela koja zaista sve to predstavljaju posetiocima, među kojima je verovatno najbolji primer jedinstveni muzej na otvorenom u Sirogojnu, u želji da se odgovori na potrebu savremenih turista, nastaju i malo drugačija etno-sela. Usklađena sa duhom modernog vremena donekle.

Na seoskim imanjima se dovitljivi i nadasve ljubazni domaćini trude da uz smeštaj u autentičnim seoskim kućama, posetiocima danas ponude i mnogo toga još.

Bilo da su to prikazi tradicionalnih zanata ili mogućnost uživanja u zaboravljenim ukusima jela tradicionalne srpske kuhinje, tek etno sela se u današnje vreme zaista mogu smatrati modernim čuvarima srpske tradicije, kako ističe „Serbia.com“.

Etno-selo Foto: Privatna arhiva

Odmor u pravom smislu reči

Zbog svakodnevne trke kojoj su izloženi, manje ili više mnogi u većim gradovima, etno sela širom Srbije stupaju na scenu kao mesta na kojima se u odmoru, ali i miru i tišini zaista može uživati.

Celokupna ponuda ovakvih destinacija upotpunjena je neizostavnim specijalitetima tradicionalne trpeze naših predaka, što odmor u etno selima čini posebnim.

Etno selo Sirogojno Foto: Shutterstock

Sirogojno

Verovatno najpoznatije etno-selo u našoj zemlji, „Staro selo“, nalazi se na nekoliko desetina kilometara udaljenosti od poznate planine, u ataru sela Sirogojno.

Stalnu muzejsku postavku čini oko 50 autentičnih objekata, koji su u izvornom stanju preneti iz zlatiborskih sela u ovaj jedinstveni muzej. Na površini od oko pet hektara posetioci imaju priliku da izbliza vide kako su izgledale kuće ljudi, koji su živeli na tom području, ali i da steknu bolji uvid u način njihovog života.

U okviru ovog etno sela nalazi se i spomenički kompleks crkve posvećene Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji datira iz 18. veka i koji je, uz muzej „Staro selo“, odlukom nadležnih institucija okarakterisan kao kulturno dobro, odnosno spomenik kulture od izuzetnog značaja, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog muzeja.

Etno-selo Foto: Privatna arhiva

Sunčana reka

Jedno od, da tako kažemo, etno-ela savremenog koncepta nalazi se u Banji Koviljači, nadomak planine Gučevo. Kako navodi „Serbia.com“, etno selo „Sunčana reka“ je smešteno na desnoj obali nestvarno lepe reke Drine i posetiocima ima mnogo toga da ponudi.

Izuzev kuća namenjenih smeštaju posetilaca, koje su izgrađene od drveta ili cigle, posebno je atraktivno seoce koje je simbolično nazvano „K'o nekad“.

Etno-selo Foto: Privatna arhiva

Posetiocima ovog etno sela su na raspolaganju i mnoge, posve zanimljive i moderne i tradicionalne aktivnosti, poput recimo streličarstva i jahanja, ali i pilatesa, a u samom etno selu postoje i sportski tereni.

Drvengrad

Iako je nastalo za potrebe snimanja filma proslavljenog reditelja Emira Kusturice, ovo etno-selo je danas jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na području Mokre Gore.

Foto: RINA

Uz autentične brvnare, u kojima posetioci mogu biti smešteni, u Drvengradu se nalazi i svetinja koja je posvećena Svetom Savi, zatim biblioteka, galerija slika i bioskop, kao i suvenirnica, a sve je začinjeno fenomenalnim specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.

Kao posebna atrakcija prilikom posete ovom etno selu ističe se vožnja nadaleko čuvenom Šarganskom osmicom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Etno selo "Moravski konaci": Odmor za dušu i telo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja