• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Helikopteri preleću, ali nju ne vide na dnu kanjona: Zaglavljena, snimila šta se činilo "poslednjim momentima"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

122 metara ispod najbližeg vrha kanjona stajala je sve dok nije pomoć stigla

  • 0

Na "Tiktoku" pojavio se snimak, koji uveliko već kruži i ostalim mrežama, kada je jedna 26-godišnja devojka objavila kako je izgledao period dok je bila zaglavljena u kanjonu.

Na snimku se vidi gde je stajala nepomično, bez mogućnosti daljeg kretanja i kako maše bezuspešno helikopterima koji preleću iznad nje. U nekom trenutku, ponovo je snimila, kako stoji na istoj lokaciji u mrklom mraku, dok u daljini sija svetlo jednog od spasilačkih helikoptera.

Video počinje sa naslovom kako je mislila da je snimila njene "poslednje trenutke", nakon što je shvatila da ne može da se izvuče iz kanjona. Napomenula je u jednom momentu da su je izvukli i letelicom preneli do najliže bolnice.

Ubrzo, kada je videla da je njen snimak privukao pažnju više od 20 miliona ljudi, ova devojka sa profila "elfyouall", snimila je i video sa detaljnim objašnjenjem cele situacije.

- Prvenstveno želim da kažem da sam prošla mnoge kanjone i često pešačim i po onim sa težim stazama. Ovaj kanjon je dugačak oko kilometar i po, dakle nije dugačka ruta. U prvom delu staze se penjete na kanjon, u drugom spuštate, a u trećem i poslednjem delu prelazite metodom kada su vam leđa naslonjena na jedan zid, dok su vam stopala na drugom zidu kanjona. Nikada toliko dugo nisam "stempovala", kako se naziva ta poslednja metoda, i nije pravljeno mnogo pauza. Ocenjen je kao jedan od lakših kanjona, pa sam pomislila da sigurno mogu to da pređem, jer sam prolazila i one sa višom ocenom - započinje ona.

@elfyouall Trapped 400 feet in a canyon with no service. Unable to sit or lay down. A miracle happened. #canyoneering #trapped #claustrophobia #lifeflight ♬ Scary - The Thing About Noise

U jednom trenutku izgubila je osećaj koliko su ona i drugarica prešle "stempovanjem", ali kako navodi, vrućina joj je oduzela najviše snage, pa je počela da se trese i kliza, i tada je usledila panika. Kad je to videla drugarica sa kojom je bila, rekla joj je da se spusti do nje, na nivo koji će joj malo olakšati. Kako se spuštala, skliznula je i to je momenat kada je dospela na dno kanjona.

Kako navodi, drugarica je nastavila, u nadi da ode po pomoć, ali je takođe skliznula malo dalje od nje. Pala je u stajaćem položaju i nije mogla da se pomeri, zbog uskog prostora, pa čak ni da sedne ili legne.

- Nisam se usuđivala da pokušam da izađem. Nisam imala snagu, a i znala sam rizike. Kad bih krenula napred, gde se kanjon širi, skliznula bih i povredila bih se. Iza mene stene su bile izobličene i teže za prelazak i pala bih u vodu kada bih skliznula. Znajući okolnosti i koliko može da potraje da me nađu, nisam rizikovala da ležim u vodi sve vreme. Nezgode se dešavaju i znam gde sam pogrešila, ali desilo se. Ovo je takođe bio i jedini put da majci nisam rekla ime kanjona. Moja drugarica mi je rekla da je javila nekoliko ljudi gde ide, pa smo čekali u nadi da će neko pozvati pomoć kad shvati da ne može da nas dozove zbog signala - otkrila je.

@elfyouall #storytime #canyoneering #searchandrescue #trapped ♬ original sound - elfyouall

Njena prijateljica je uspela da uhvati signal, poslala cimerki poruku i dobila odgovor da pomoć stiže. Kada su videle helikopter, već su čekale sedam sati, a noge ove devojke već su počele da plave. Četiri sata im je trebalo da ih pronađu, obletajući iznad njih nekoliko puta. Kada su ih pronašli, drugaricu, koja je bila na široj površini, odmah su mogli da izvuku. Dok su nju, koja je i dehidrirala, morali duže da spašavaju. Vodu su joj dobacili, a kad su je izvukli, rečeno joj je da joj bubreg otkazuje, da je dehidrirala i da joj je cirkulacija dosta loša. Ona nije želela da ide u bolnicu zbog osiguranja, ali su joj rekli i strašne posledice ako ne ode: da će umreti ili ostati na dijalizi do kraja života.

- Puštena sam kući sledeće jutro. Baš me je bilo sramota. Bubrezi mi i dalje ne funkcionišu kao pre, a medicinska sestra mi je pogodila nerv u ruci i ne znam hoće li ikad ponovo funkcionisati - zaključuje ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo i planinsko jezero Logga

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja