• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Snaga prirode na delu: Lepota ovih 5 kanjona u Srbiji ostavlja bez reči

Vreme čitanja: oko 3 min.

Delovi korita reka koji su usečeni u planine, tvore jedan kanjon. A ono što posebno fascinira kod mnogih takvih formacija, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, jeste njihova dubina i ivice, koje mogu čak biti i gotovo potpuno vertikalne

  • 0
Prirodni rezervat Uvac Foto: Tanjug/TOS/Prirodni rezervat Uvac

Ne samo ljubitelji kanjoninga i netaknute prirode, već i mnogi drugi ljudi ostaju fascinirani snagom prirode kada posmatraju neki od kanjona.

Delovi korita reka koji su usečeni u planine, tvore jedan kanjon, najjednostavnije rečeno. A ono što posebno fascinira kod mnogih takvih formacija, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, jeste njihova dubina i ivice, koje mogu čak biti i gotovo potpuno vertikalne.

U Srbiji postoje brojni kanjoni, kako onih dostupnijih, tako isto i onih manje dostupnih. Ipak, jedno im je zajedničko - snaga prirode na delu se može videti u svakome od njih.

1. Kanjon Uvca

Meandri i beloglavi sup mnogima su prva asocijacija na kanjon reke Uvac, koja se nalazi na području istoimenog specijalnog rezervata prirode.

Na površini od oko 7.500 hektara, koliko kanjon reke Uvca zauzima, kako navodi „Uvac.org.rs“, obitava nešto više od dve stotine životinjskih vrsta, te nešto više biljnih vrsta. Na području rezervata postoje brojni vidikovci sa kojih se pruža pogled na takozvane uklještene meandre reke Uvac, a ljubitelji aavanture i istraživanja, mogu se uputiti i u obilazak pećina koje pripadaju Uvačkom pećinskom sistemu.

2 Lazarev kanjon

Dug oko devet kilometara, nadomak sela Zlot nalazi se kanjon Lazareve reke ili, jednostavno Lazarev kanjon. Uzevši u obzir da su litice ovog kanjona takve, u određenim delovima je, kako navodi TO Bor, širok tek između tri i četiri metra.

Spomenik prirode Lazarev kanjon se prostire na površini nešto većoj od 1.750 hektara, a izuzev ovog fascinantnog kanjona, u njemu se nalazi čak više od 70, što pećina, što jama, kao i sliv Zlotske reke, koja se uliva u Crni Timok. Više od 720 biljaka se može videti na području ovog spomenika prirode, kao i brojne životinjske vrste, ptice, beskičmenjacu, sisari, vodozemci i gmizavci, među kojima su i neke endemične vrste.

3 Kanjon reke Trešnjice

Iako je poznatija po klisurama koje tvori, na reci Trešnjici se može videti i oko šest kilometara dug kanjon. I upravo tu se u nju ulivaju reke Tribuća i Sušica, dok se sama reka kasnije uliva u moćnu Drinu.

reka Trešnjica Kanjon reke Trešnjice / Foto: Dušan Veselinović

Iako je kanjon reke Uvac nadaleko poznat po beloglavom supu, ova vrsta obitava i na području kanjona Trešnjice, navedeno je na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Ljubovija, pa je upravo zato i kanjon Trešnjice pod zaštitom, budući da je okarakterisan kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

4 Kanjon Drine

Ne mogu se pomenuti kanjoni u Srbiji, a da se ne pomene i kanjon reke Drine. Sa dubinom koja se kreće između 700 metara i hiljadu, kanjon ove reke je po tom parametru  prvi u Srbiji, a ujedno se nalazi i na trećem mestu u svetu, navodi TO Bajina Bašta.

Drinska regata Foto: Telegraf.rs

Splavarenje rekom, za koju se navodi da je jedna od najčistijih u našoj zemlji, ali i pecanje, tek su neke od atrakcija u kojima mnmogi posetioci mogu da uživaju. Drinska regata je manifestacija po kojoj je, takođe ova reka poznata.

5 Kanjon Rosomačke reke

Na oko 30 kilometara udaljenosti od grada Pirota, u ataru sela Slavinja, nalazi se jedan od možda naijinteresantnijih kanjona u našoj zemlji. Rosomački lonci ili Savinjsko grlo zapravo je kanjon Rosomačke reke, koji je usečen u Staru planinu.

Rosomački lonci Rosomački lonci / Foto: Privatna arhiva

I ništa tu ne bi bilo neobično da u koritu ove reke ne postoje takozvane prečage, zahvaljujući kojima su formirani brojni slapovi i lonci, odnosno virovi, navodi TO Pirot.

Zahvaljujući najpre procesu vertikalne fluvijalne erozije, koji dovodi do toga da sa kaskada voda naglo pada u rečno korito, dolazi do formiranja ovih, posve neobičnih oblika reljefa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja