• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bistroi su osobenost francuske kulture: Da li mogu biti ovime ugroženi?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne samo u Parizu, nego i u drugim delovima Francuske ugostiteljstvo se u globalu najviše oslanja na imigrante kao radnu snagu

  • 0
Pariz, Francuska, bistro, restoran Foto: Pixabay/inkflo

Ne samo u Parizu, nego i u drugim delovima Francuske se ugostiteljstvo u globalu najviše oslanja na imigrante kao radnu snagu. Čak polovina od ukupno 86.000 kuvara u glavnom gradu zemlje nisu Francuzi, već imigranti, što su podaci koje je pre dve godine objavio Francuski nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije.

- Većina ljudi koji rade u kuhinjama u Parizu su ili iz Bangladeša ili iz Šri Lanke - izjavio je za CNN Florian Muson, vlasnik pariskog bistroa “Le Pinardier” i napomenuo da posao kojim se bavi verovatno ne bi opstao da nema imigranata kao radne snage.

Kuvar u restoranu čiji je vlasnik je Sazal Saha, rodom iz Bangladeša. Nakon dvogodišnje škole u Francuskoj, Saha je postao glavni kuvar u ovom pariskom lokalu, u kome radi već pet godina.

Pariz, Francuska, bistro, restoran Foto: Pixabay/Skitterphoto

I ne samo da je glavni kuvar, već je i jedini zaposleni u kuhinji. Uz pripremu jela, Saha se bavi i kupovinom potrepština za kuhinju, pripremom sastojaka i kuvanjem, ali i pranjem i čišćenjem kuhinje.

- Upravljanje kuhinjom nije lako kada radite sami. To je tako komplikovano, ponekad se umorim, ali sam navikao na to - rekao je Saha.

Takođe je napomenuo da o siru nije znao gotovo ništa kada je došao u Francusku, ali da sada ima dosta znanja o tom, vrlo značajnom sastojku specijaliteta nacionalne kuhinje.

Radnici u ugostiteljstvu u glavnom gradu Francuske su mahom sa područja Južne Amerike, dok su recimo u Marseju, odakle vodi poreklo i Muson, uglavnom sa Komorskih ostrva, nekadašnje kolonije Francuske na području Indijskog okeana.

- To je težak posao. Radiš stojeći, radiš uveče i vikendom, dugo radiš, a u kuhinji je jako vruće. Često su u Parizu kuhinje veoma male, tako da je to veoma naporan posao - istakao je Muson i dodao:

Pariz, Francuska, bistro, restoran Foto: Pixabay/Taken

- Sve je manje Francuza koji su voljni da rade ovaj posao.

Osvrnuvši se i na angažovanje imigranata kao radnika, Mousson je rekao da je prilično izvesno da ako na svakih osam ili devet biografija radnika pristigne samo jedna biografija francuskog državljanina, nekako je i “veća verovatnoća da ćete zaposliti stranca”. Takođe je pomenuo i da je jednom prilikom zaposlio kuvaricu koja je bila Francuskinja, ali da je ona već nakon tri dana rada shvatila da ne želi da se bavi drugim poslovima, koje to radno mesto predviđa, već da se bavi kuvanjem, pa je vrlo brzo i dala otkaz.

Što se plate tiče, napomenuo je da se ona usklađuje sa time da li radnik može da odgovori na zahteve te pozicije ili ne, te da nema nikakve veze sa time da li je Francuz ili imigrant.

Zbog najave određenih političkih partija da bi se u svojim programima baviti i izmenama u imigracionoj politici, Saha je priznao da je zabrinut.

- Mi smo ovde, ne radimo loše stvari. Radimo ovde, plaćamo poreze, plaćamo sve kao i svi ostali Francuzi - rekao je Saha i zaključio da on voli što radi u jednom francuskom restoranu i da je ponosan na to.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njen muž stalno stoji podignut... udala se za Ajfelov toranj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja