• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle 12 godina se otvorila najromantičnija staza u Italiji: "Put ljubavi" slučajno napravljen, pa postao hit

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo mesto je bilo zatvoreno zbog klizišta u septembru 2012. godine

  • 0
Italija Put ljubavi Foto: Profimedia/Abaca Press/ABACA/AA

Ćinkve Tere je jedna od najviše fotografisanijih destinacija kada je reč o Italiji. Prelepi pogledi na pet sela, kako se i u originalu ovo mesto naziva, će sada namamiti još turista u budućnosti, posebno zaljubljene parove.

Naime, posle čak 12 godina, ponovo se otvara "Put ljubavi" (Via dell'Amore) koji je bio zatvoren posle klizišta u septembru 2012. godine kada su se povredila četiri australijska državljanina. Tada je bila potrebna velika sanacija mesta kako bi se povećale i mere bezbednosti.

"Put ljubavi" je pešačka staza duga 800 metara, urezana na strmim liticama sa prekrasnim pogledom na Ligursko more i ima istoriju dugu 104 godine. Pre nego što je zatvorena, bila je jedna od najpopularnijih staza u svih pet sela, a nalazi se između Riomađore i Manarole. Iako je to mesto bilo naselje farmera moreplovaca, teško ju je bilo preći jer je komunikacija između ova dva sela bila jako otežana. Međutim, tokom izgradnje železničke pruge između Đnove i La Specije krajem 19. veka, delovi kamena su uklesani u litice za radnike i magarce koji su nosili materijal za kopanje železničkog tunela. Tada su meštani videli priliku da povežu dve fragmentovane staze. Izgradnja je počela 1920. godine, a završila se posle 11 godina.

Sa staze se pruža opušten pogled na more, a posebnu dozu romantike daju talasi koji udaraju u stene 30 metara ispod stanze. Pravo je mesto za ljubavne parove, a jedan posetilac je u kamen urezao "Put ljubavi" što su kasnije svi usvojili i tako ga nazvali. Tokom 70-ih godina prošlog veka, lokalni zvaničnici su rešili i da naprave i klupe kako bi parovi mogli dodatno da uživaju. Ono što nikako ne ide u prilog jeste što se staza nalzi na rizičnom području, sklonom klizištima, pa su moguća urušavanja, piše "BBC".

Interesantno je da nikada nije bila u planu njegova izgradnja, a danas, eto, privlači milione turista, i tek će ih privlačiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja