• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od nacionalnih parkova u Srbiji nalazi se na „Sunčanoj planini“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao turistička destinacija se Kopaonik izdvaja tokom 19. veka, kada to područje obilato posećuju i mnogi poznati naučnici i to najpre zbog istraživanja prirodnih karakteristika, budući da je u pitanju planina poznata po obilju i biljnog, ali i životinjskog sveta

  • 0
Planina Kopaonik Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Iako je mnogima prva asocijacija na Kopaonik zimovanje, a odmah zatim i skijanje, činjenica je da je u pitanju jedan od nacionalnih parkova u Srbiji, koji ima toliko toga da ponudi.

Još pre nego što su Rimljani naselili područje ove planine, na Kopaoniku je kopana ruda, pa se i naziv ove planine u Srbiji dovodi u vezu sa time.

Zvanično je prvo pominjanje današnjeg naziva planine i nacionalnog parka zabeleženo u pisanim dokumentima još tokom 12. veka. Tokom narednih vekova su na područje današnjeg Kopaonika pristigli Sasi, kada i dolazi do značajnog razvoja rudarstva. Konkretno, područje današnjeg nacionalnog parka je tada bilo poznato po srebru.

Kao turistička destinacija se Kopaonik izdvaja tokom 19. veka, kada to područje obilato posećuju i mnogi poznati naučnici i to najpre zbog istraživanja prirodnih karakteristika, budući da je u pitanju planina poznata po obilju i biljnog, ali i životinjskog sveta. Ništa manje nije značajan ni podatak da se Kopaonik može pohvaliti sa gotovo dve stotine sunčanih dana prosečno u toku godine, pa ne čudi što ga prati i krilatica "Sunčana planina".

Planina Kopaonik Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Oduševljenje Kopaonikom

Od trenutka kada je, sada već daleke 1852. godine prvi put posetio Kopaonik, čuveni srpski profesor i botaničar Josif Pančić je ovu planinu posetio još dosta puta. Zapravo je čak 16 puta bio na Kopaoniku, kako je navedeno na zvaničnom sajtu nacionalnog parka.

I mada je tokom svojih istraživanja posećivao i druge planine širom Kneževine Srbije, Pančić je neretko isticao da ga najviše oduševljava upravo Kopaonik.

Brojni rezervati prirode

Područje Nacionalnog parka Kopaonik, koji je proglašen 1981. godine, prostire se na površini od 11.810 hektara, navodi "Vikipedija".

Nešto manje od sedam stotina hektara nacionalnog parka ima poseban status zaštite i u okviru njega se nalazi čak 11 rezervata prirode. Takođe, tom području pripada i 15 objekata koja imaju status nepokretnih kulturnih dobara, zatim 26 prirodnih spomenika i određeni broj hidroloških, geoloških i geomorfoloških spomenika prirode.

kopaonik planina Foto: Pixabay

Obilje biljnih i životinjskih vrsta prisutno je na području ovog srpskog nacionalnog parka.

Zlatni orao, sova i sivi soko, kao i jelen i divlja mačka spadaju među najznačajnije životinjske vrste koje na tom području obitavaju. Uz brojne biljne vrste, prisutno je i nekoliko endemskih i reliktnih, kao što su kopaonička čuvarkuća, runolist, bedrenica i druge.

Određene biljne vrste koje se sreću na području nacionalnog parka se nalaze pod posebnom zaštitom, dok ima i onih koje su uvrštene u međunarodne asocijacije za zaštitu prirode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao da je sredina zime: Ovako izgleda čišćenje aprilskog snega na Kopaoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja