• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarija pivara nalazi se u ovom gradu: Ponosi se parkovima kao sa razglednice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je pomenuti da je proizvodnja svile bila naročito zastupljena u Pančevu početkom 20. veka

  • 1
Pančevo panorama Foto: Shutterstock

Ne mestu na kome se reka Tamiš uliva u Dunav, na oko 15 kilometara udaljenosti od Beograda nalazi se Pančevo, grad koji je na području Vojvodine po broju stanovnika na visokom, trećem mestu.

Tokom istorije je grad neretko menjao naziv. A što se porekla naziva tiče, dovodi se u vezu sa rečju pačina, odnosno pančina, koja potiče iz staroslovenskog jezika. U pitanju je termin koji je korišćen za označavanje stajaće vode, koja je u to doba preovlađivala na području na kome se danas ovaj grad nalazi.

Zanimljivo je pomenuti da je proizvodnja svile bila naročito zastupljena u Pančevu početkom 20. veka. Zapravo se još u prvim decenijama 18. veka pominje Pančevo kao grad u kome su gajene svilene bude, da bi prva svilara u gradu bila sagrađena 1899. godine. Kompleks te fabrike je od 2013. godine okarakterisan kao spomenik kulture, navodi “Vikipedija”.

Osim po tome, Pančevo je istorijski značajno i po činjenici da je Vajfertova pivara, izgrađena na obalama Tamiša zapravo najstarija na Balkanskom poluostrvu.

Pančevo panorama Foto: Profimedia/Igor Markov/Alamy

Evropski park u Pančevu

Po ugledu najpre na tadašnje parkove u Nemačkoj nastaje “Narodna bašta” u Pančevu. U pitanju je park, koji se smatra najstarijim u ovom vojvođanskom gradu i koji je nastao zaslugom Mihovila Mihaljevića. Okarakterisan kao “prvi pančevački urbanista”, Mihaljević je zaslužan za to što je 1829. godine nastao ovaj park, po kome je danas grad prepoznatljiv.

Interesantno je pomenuti da je Svetska poljoprivredno-industrijska izložba, koja je 1905. godine održana u Pančevu, bila organizovana upravo u ovom parku.

Pančevo, stanovi, stambena zgrada, panorama Foto: Shutterstock

Poslednja rekonstrukcija parka bila je 2008. godine. A ono što ga svrstava u red izuzetno značajnih zelenih oaza jesu u stogodišnja stabla hrasta lužnjaka.

Pančevačke svetinje

Nekoliko je spomenika kulture na području Pančeva, a među njima i hram posvećen Preobraženju Gospodnjem.

Svetinja je izgrađena u drugoj polovini 19. veka, a na njenom mestu se vek ranije takođe nalazila crkva. Ono po čemu je ova pančevačka crkva poznata jeste ikonostas koji je oslikao naš čuveni slikar Uroš Predić, ističe TO Pančevo.

Pančevo panorama centar grada, rikokatolička crkva Foto: Wikipedia/Dungodung

Još jedna svetinja u Pančevu okarakterisana je kao kulturno dobro. Interesantno je pomenuti da je lično vožd Karađorđe jedan od dobrortvora, čijom zaslugom je tokom prve decenije 19. veka izgrađen hram posvećen Uspenju Presvete Bogorodice u Pančevu. Uz to, ova pančevačka svetinja poznata je i po izuzetno bogatoj zbirci relikvija i umetničkih dela.

U Pančevu se, pored ostalih nalazi i rumunska crkva koja je posvećena Svetom Dimitriju, kao i rimokatolička crkva Župa Svetog Karla Boromejskog, koja važi za jednu od najstarijih građevina u samom gradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pančevac iskoristio kajak i nevreme za ludu zabavu: Poplavljene ulice kao more

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pančevac

    7. septembar 2024. | 14:33

    Koliko se brinemo za najstariju pivaru na balkanu ostali samo zidovi. Čekaju da se sruše i da sazidaju stambenu zgradu toliko o pančevcima.

    Podelite komentar