• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se tu više ne nalazi telo srpskog svetitelja, Veliko Trnovo je mesto hodočašća mnogih vernika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj ili sudbina, tek 14. januara 1236. godine je baš u Velikom Trnovu Sava Nemanjić oboleo od groznice i preminuo

  • 0
Veliko Trnovo, Bugarska Foto: Pixabay/shannahan

Na severnim obroncima planine Balkan, kako se još naziva Stara planina, u Bugarskoj smešten je grad koji je, osim po značajnom broju svetinja i odlično očuvanom starom jezgru, značajan i za Srbe, ali i za istoriju Bugarske.

Sada već daleke 1236. godine je upravo u ovom bugarskom gradu dušu ispustio Sava Nemanjić, potonji Sveti Sava.

U povratku sa drugog pokloničkog putovanja po Svetoj zemlji je Sava obišao i Veliko Trnovo, u kome ga je osim cara Asena lično, dočekao i tadašnji patrijarh Joakim. Kako navodi „Vikipedija“, Sava je tom prilikom raspodelio i crkveno umetničko blago, koje se sa sobom doneo.

Slučaj ili sudbina, tek 14. januara 1235. godine je baš u Velikom Trnovu Sava Nemanjić oboleo od groznice i preminuo.

Crkva svetih 40 mučenika, Veliko Trnovo, Sveti Sava Foto: Telegraf.rs

Crkva Svetih 40 mučenika

U pravoslavnoj crkvi u Velikom Trnovu, koja je posvećena Svetim mučenicima je sahranjen Sava Nemanjić i to uz najviše počasti toga doba.

Iako je Stefan Nemanjić, koji je tada bio na čelu Kraljevine Srbije, nekoliko puta tražio od svog tasta, bugarskog kralja Asena da mu dozvoli da bratovljevo telo sahrani u otadžbini, to se nije zbilo, sve do jednog trenutka.

Naime, predanje navodi da je kralj Asen dao dozvolu za prenos Savinog tela tek nakon što mu se on u snu javio i zapovedio mu da to učini.

Potom je Savino netruležno telo preneto u srpski manastir Mileševa.

Ipak, kako tada, tako i danas, crkva Svetih 40 mučenika u Velikom Trnovu mesto je hodočašća mnogih pravoslavnih vernika.

Tvrđava kao simbol grada

Jedna od najposećenijih, ali i najimpresivnijih atrakcija Velikog Trnova je tvrđava Carevec. U vreme kada je proglašeno Drugo bugarsko carstvo, Veliko Trnovo je bio prestoni grad carevine, pa je i tvrđava bila prepoznata kao dom aristokratskog staleža, navodi „Wondersofbulgaria“.

U okviru utvrđenja nalazi se i Balduinova kula, nazvana tako u spomen na cara Balduina od Flandrije. Legenda koja se pominje o ovoj kuli datira iz 1205. godine, odnosno iz vremena kada je posle Bitke kod Edrina bio zarobljen car Balduin. Upravo ova kula je korišćena kao zatvor za cara, u kome je i preminuo.

Krajem 14. veka je turski sultan Bajazit Prvi uništio jednu od kula tvrđave, gde se nalazila Patrijaršijska crkva posvećena prazniku Vaznesenja Gospodnjeg.

Povodom obeležavanja 1300 godina od proglašenja bugarske države, 1981. godine, ova svetinja je obnovljena i danas je jedna od gradskih atrakcija. Tim pre što se u njenom zadnjem delu nalazi panoramski lift, koji vozi do najvišeg dela kule i odakle se pruža fantastičan pogled na Veliko Trnovo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Podiže se krst iznad manastira Mileševa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja