• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugi najviši planinski vrh Srbije nalazi na „prokletim planinama“: Naziv su dobile zbog sledeće zanimljivosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od čak 1.500 vrsta biljaka obitavaju na ovim planinama, kao i brojne životinjske vrste: ptice, gmizavci, ribe, sisari, vodozemci i leptiri

  • 1
Prokletije Foto: Aleksandar Cvetković

Iako je vrh Đeravica, koji se nalazi na Prokletijama smatran dugo najvišim planinskim vrhom Srbije, to je zapravo vrh Velika Rudoka na Šar-planini.

Na nadmorskoj visini od 2.656 metara se uzdiže Đeravica, dok je naknadnim merenjem utvrđeno da je za dva metra viši vrh Velika Rudoka. Ipak, pet od deset najviših vrhova naše zemlje nalaze se na Prokletijama.

Sada već daleke 1970. godine je i zvanično pokrenuta inicijativa da planinski masiv Prokletija, koji se prostire i na teritoriji Srbije, bude proglašen za Nacionalni park, navodi „Vikipedija“.

Više od čak 1.500 vrsta biljaka obitavaju na ovim planinama, kao i brojne životinjske vrste: ptice, gmizavci, ribe, sisari, vodozemci i leptiri.

Prokletije Foto: Mateja Beljan

„Proklete planine“

Osim na području Metohije, Prokletije se prostiru i na delu cnogorske, ali i albanske teritorije. Zanimljivo je pomenuti da se najviši vrh Crne Gore nalazi na ovim planinskom masivu.

Najviši vrh samih Prokletija, koji je u isto vreme i najviši na području Dinarskih planina je Jezerski vrh, koji se nalazi na 2.694 metara nadmorske visine.

Čuveni srpski geograf Jovan Cvijić zaslužan je za to što je prihvaćen takav naziv ovog planinskog masiva. Kada se bavio istraživanjem masiva, srpski naučnik je uočio da lokalno stanovništvo naziv Prokletije koristi za označavanje planina Trojan, Greben, Bogićevica, Karanfili i Bjelič, kako navodi „Vikipedija“, pa je i on koristio taj naziv. Međutim, Jovan Cvijić je termin Prokletije koristio za čitav planinski masiv.

Osim „Alpi na jugu Evrope“, Prokletije su tokom istorije nazivane i „Crnogorski Alpi“, ali i „Severnoalbanski alpi“.

Interesantno je tumačenje porekla naziva, jer se pojam „proklete“ u ovom slučaju ne odnosi samo na to što su u pitanju vrlo nepristupačni planinski vrhovi, poznati po krševitom terenu i obilju divljih predela, nego i zbog različitih opasnosti koje su vrebale stanovništvo tog područja tokom minulih vekova.

Slobodan prevod naziva ovih planina sa albanskog jezika Bjeshkët e Nemuna osim “proklete”, glasi i “zabranjene”.

Prokletije Foto: Mateja Beljan

Drugi najviši planinski vrh u Srbiji

Na teritoriji opštine Dečani, na Kosovu i Metohiji, baš iznad manastira Visoki Dečani, uzdiže se vrh Đeravica, koji se nalazi na drugom mestu po visini u našoj zemlji.

Među brojnim jezerima ledničkog porekla, koja se nalaze nedaleko od ovog planinskog vrha, po površini je najveće Đeravičko jezero, koje je smešteno na nadmorskoj visini od 2.200 metara.

Najveća širina Đeravičkog jezera je 120 metara, a najveća dužina 240, dok je 3,8 metara procenjena najveća dubina ovog jezera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zima se ne predaje na Prokletijama: Zaleđeno jezero usred juna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lale

    10. septembar 2024. | 06:37

    Postoji jedan problem. Na žalost Đeravica je na Kosovu a ono ne pripada Srbiji osim po našem Ustavu a to možemo da obesimo mačku o rep. Znači, vrh Đeravica je najviši vrh Kosova bivše srpske pokrajine.

    Podelite komentar