• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

I Srbija ima čuda: 7 bisera prirode i graditeljstva koja ostavljaju bez daha i morate da ih vidite

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je iste godine kada je NOWC pokrenuo međunarodno takmičenje sa ciljem proglašenja novih sedam svetskih čuda, to učinjeno i u našoj zemlji

  • 0
Tara proleće priroda Foto: Đorđe Petrović

Iako su od sedam svetskih čuda danas ostale samo piramide u egipatskom gradu Giza, mnogi su čuli i za čuvenu statuu Kolos sa Rododa, Artemidin hram i Semiramidine viseće vrtove, što su samo neka od čuda starog sveta.

Povedene tom idejom, „Nove otvorene svetske korporacije“ (NOWC - New Open World Corporation), a po inicijativi osnivača Bernarda Vebera, kako navodi „Vikipedija“ organizovale su takmičenje na međunarodnom nivou 2007. godine i proglasile Novih sedam svetskih čuda. Uz to takmičenje bilo je organizovano i ono, koje se odnosilo na proglašenje sedam svetskih čuda prirode.

I mada su pravo učešća imale sve građevine koje su do početka veka završene, odnosno do 2000. godine, postojao je jedan uslov. Morale su da budu očuvane da bi mogle da uzmu učešće u ovom takmičenju.

Uz spomenik voljenoj ženi - indijski Tadž Mahal i Kineski zid, u Sedam svetskih čuda novog sveta su uvrštene i statua Hrista Spasitelja iznad Rio de Žaneira, Koloseum u Rimu, Maču Pikču i drevni grad Petra u Jordanu, te arheološko nalazište Čičen Ica u Meksiku.

Hram Svetog Save Foto: Tanjug/Beoinfo

Čuda graditeljstva i prirode u Srbiji

Kada je bilo organizovano takmičenje sa ciljem proglašenja 7 svetskih čuda prirode, jedan od kandidata bila je i Đavolja varoš u Srbiji, ističe „Vikipedija“.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je iste godine kada je NOWC pokrenuo pomenuto međunarodno takmičenje, to učinjeno i u našoj zemlji.

Kalemegdan Foto: Shutterstock

Tom prilikom je napravljena anketa u „Politikinom magazinu“, kako bi čitaoci odabrali ne samo sedam srpskih čuda graditeljstva, nego i sedam srpskih čuda prirode.

Sedam srpskih čuda graditeljstva

Izuzev velelepnog hrama Svetog Save na Vračarskom platou u Beogradu, među sedam srpskih čuda graditeljstva našla se i još jedna građevina u glavnom gradu naše zemlje - Beogradska tvrđava.

Mošti svetitelja u Visokim Dečanima privlače veliki broj vernika i posetilaca Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Takođe, na listu su uvrštena i dva srednjevekovna manastira i to Visoki Dečani i Studenica.

Manastir Studenica Foto: Shutterstock

Gradska kuća u Subotici takođe je okarakterisana kao jedno od sedam srpskih čuda graditeljstva, ali i Šarganska osmica i arheološko nalazište Gamzigrad, koje krije ostatke nekadašnje carske palate Feliks Romulijane.

Felix Romuliana, Gamzigrad, Zaječar Foto: Shutterstock

Sedam srpskih čuda prirode

S obzirom na to koliko naša zemlja obiluje prirodnim lepotama, možemo da pretpostavimo da nije bilo tako lako odabrati samo sedam srpskih čuda prirode.

Lista izgleda ovako:

1. Reka Drina sa vrelom

2. Kanjon reke Uvac

3. Đavolja varoš

4. Nacionalni park Tara

5. Đerdapska klisura

6. Prerasti na reci Vratni

7. Fruška Gora

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Đavolja varoš, skriveno čudo prirode pod planinom Radan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja