• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada priroda umeša prste, nastaju neka od najlepših mesta: Vrelo jedne reke u istočnoj Srbije prati i legenda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvire iz pećine, a zahvaljujući naknadno izgrađenoj brani, tu se stvara omanje jezero, koje i privlači pažnju ljubitelja prirode i turista

  • 0
Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava Telegraf.rs

Sa razlogom je izvorište reke u podnožju Beljanice proglašeno spomenikom prirode. Nestvarna lepota samog Krupajskog vrela, ali i prirodnog okruženja u kome se nalazi, svrstale su ga među najlepša u celoj Srbiji.

Oko 160 kilometara deli Beograd i jednu od najpoznatijih prirodnih atrakcija istočnog dela naše zemlje, dok je Krupajsko vrelo od Žagubice udaljeno nešto više od 30 kilometara.

Izvire iz pećine, a zahvaljujući naknadno izgrađenoj brani, tu se stvara omanje jezero, koje i privlači pažnju ljubitelja prirode i turista, generalno.

Širina jezera je nešto manja od 20 metara, dok je njegova dužina duplo veća. Ono što daje posebnu lepotu ovom spomeniku prirode jeste i prozirnost vode, koja seže do pet-šest metara maksimalno. Sve to čini da voda u jezercetu nalikuje boji mora na nekim od dalekih destinacija.

Krupajsko vrelo Foto: Telegraf

Lepo i zanimljivo

Pored toga što posetioce opčinjava nestvarno lepim tirkiznim i zelenkastim nijansama vode, Krupajsko vrelo je zanimljivo i po još nečem.

Zapravo podzemni deo vrela privlači pažnju ronilaca. Neki od njih, koji su se odvažili da ga otkriju, utvrdili su da se ispod nalazi čitava mreža što podzemnih pećina, što kanala, pa se stoga smatra da je i podzemni deo, odnosno unutrašnjost samog vrela velika. Do sada je istraženo do dubine od 132 metra.

Samo Krupajsko vrelo leži na padinama Beljanice i to na 220 metara nadmorske visine. Prosečna temperatura vode je između 9 i 11 stepeni.

Ono što budi maštu, uz narodnu legendu o samom vrelu, jeste i činjenica da do dana današnjeg nije utvrđeno odakle potiče voda vrela. Naime, nije utvrđeno da postoji bilo kakav vodotok koji je aktivan i koji bi mogao da puni samo vrelo vodom.

Krupajsko vrelo Foto: Wikimedia/Гојко Гаврило

Blago Krupajskog vrela

Iak ose ne može osporiti da je njegova lepota ono što se može smatrati pravim pravcatim blagom, ne treba zaboraviti ni narodnu legendu o samom vrelu, koja je očuvana do današnjih dana.

Područje na kome se nalazi Krupajsko vrelo poznato je i po legedni o skrivenom blagu. Pa tako, pominje se da je „Zlatna pećina“, u kojoj je to blago skrivano, zapravo jedna od podzemnih pećina samog vrela.

Krupajsko vrelo Foto: Shutterstock

Naravno da mora postojati i čuvar pećine. Prema legendi, njegovo ime je Tartor i on svakog dana i noći čuva ulaz u podzemnu pećinu u kojoj je skriveno blago. Ipak, postoji jedan dan u godini kada on to ne čini i upravo za taj dan se vezuju i neki običaji.

Upravo tog dana su u davna vremena žene tog kraja ulazile u vodu vrela, kako bi od Tartora dobile snagu i moć.

Turistima koji posećuju Krupajsko vrelo se danas nudi mogućnost da se u njegovoj blizini okupaju, budući da postoji ograđeni, omanji deo, koji je upravo tome i namenjen.

(Ona.rs / „Kompaskazesrbija“ / „Obidjisrbiju“)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja