• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su jedini UNESCO rezervati biosfere u našoj zemlji: Evo zašto ih morate posetiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radi se o lokalitetima koje pomenuta institucija karakteriše kao „mesta za održivi razvoj“

  • 0
Bajski kanal je kanal koji se nalazi u mađarskom i vojvođanskom delu Bačke. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kao lokaliteti koji su po mnogo čemu jedinstveni, Bačko Podunavlje i planina Golija jedini su rezervati biosfere na području Republike Srbije. Obilje biljnih, ali i mnoštvo životinjskih vrsta, čine ove dve lokacije u našoj zemlji posebnim, pa ne čudi što je najpre Goliju, a zatim i Bačko Podunavlje UNESCO uvrsti na listu rezervata biosfere.

Radi se o lokalitetima koje pomenuta institucija karakteriše kao „mesta za održivi razvoj“. Osnovni cilj jeste da se pronađe najbolje moguće rešenje da biodiverzitet na toj lokaciji bude, što je moguće bolje očuvan i održiv.

Deo „Evropskog Amazona“

U severozapadnom delu Vojvodine nalazi se područje Bačkog Podunavlja, koje se neretko karakteriše kao deo „Evropskog Amazona“.

Na celokupnom toku reke Dunav upravo je ovaj deo jedan od najbolje očuvanih među ritsko-močvarnim delovima reke. Izuzev rukavaca i ada, Bačko Podunavlje obuhvata i plavne šume, koje su prilično prostrane.

Bajski kanal je kanal koji se nalazi u mađarskom i vojvođanskom delu Bačke. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Izuzetno veliki broj životinjskih vrsta sreće se u tom rezervatu bisofere. Bogat biodiverzitet oličen je u prisustvu kako 248 vrsta ptica i po 50 vrsta sisara i riba, tako isto i devet vrsta gmizavaca, te 11 vrsta vodozemaca. Ono što je još zanimljivije pomenuti, među brojnim beskičmenjacima, koji su stanovnici Bačkog Podunavlja, posebno su interesantni leptiri, budući da se tu sreće čak „više od 60 vrsta dnevnih leptira“.

S obzirom na to da je Bačko Podunavlje dom za više od čak hiljadu vrsta biljaka, to je procenjeneo da nešto manje od 30 procenata celokupne flore Srbije raste na tom području.

Pored toga što je Bačko Podunavlje deo UNESCO liste rezervata biosfere, deo je i Prekograničnog rezervata bisofere Mura-Drava-Dunav, koji je interesentan i zato što zalazi u teritoriju čak pet država.

Šuma planina Golija Foto: RINA

Prvi rezervat biosfere u Srbiji

Ne samo da je planina Golija rezervat biosfere i deo je UNECO-ve liste, već je od 2000. godine to i Park prirode, koji se nalazi pod prvom kategorijom zaštite.

Smeštena u jugozapadnom delu naše zemlje, Golija je i planina koja dostiže najvišu visinu u tom delu Srbije. Zbog pogodnih klimatskih karakteristika, koje tu preovlađuju, smatra se i vazdušnom banjom.

Obilje biljnih, ali i životinjskih vrsta tek je jedan od razloga zbog koga je planina Golija proglašena rezervatom bisofere. Brojni potoci i izvori, ali i reke mogu se videti na ovoj planini, pa ne čudi što se Golija može pohvaliti i značajnim brojem prirodnih retkosti.

Postoje i tri prirodna jezera na ovoj planini, što je čini još zanimljivijom. Daićko jezero smatra se najpoznatijim, a tu su i jezero poznato pod nazivom Nebeska suza, te Košaninova jezera.

(Ona.rs / „Serbia.travel“ / „TO Opštine Bač“ / „TO Ivanjica“)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Može i pola metra da padne: Sneg veje na Goliji i Kopaoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja