• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

OPREZ TOKOM VRUĆINA: Sačuvajte hranu od bakterija i sprečite trovanje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vrućine koje predstoje neće se dobro odraziti na hranu koju konzumiramo, zbog čega se od svih nas ovih dana zahteva oprez. Vodite računa o načinu na koji čuvate namirnice, jedino tako ćete izbeći potencijalno trovanje

  • 0

Toplo vreme i letnje vrućine s nestrpljenjem smo čekali i jedva dočekali, naročito nakon beskrajnih kiša, izlivanja reka i šteta koje nastale. Ipak, visoke temperature imaju i svoju negativnu stranu koja se naročito odražava na hranu i njenu kvarljivost. Što je više stepeni na temperaturnoj skali, to je hrana koju jedemo "opasnija" ukoliko se ne čuva na strogim temperaturama i priprema po jasno utvrđenim pravilima.

U cilju prevencije raznih oboljenja koja se prenose hranom, ljudima preporučujemo da se prilikom pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju sledećih saveta i preporuka, koji su zasnovani na dokumentu "Pet ključeva za sigurnu hranu", koji je razvila Svetska zdravstvena organizacija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Održavajte čistoću

Perite ruke pre nego što počnete da pripremate hranu i često tokom same pripreme. Perite i dezinfikujte sve površine i pribor koji koristite u kuhinji i zaštitite ih od insekata, glodara i drugih životinja.

Iako većina mikroorganizama ne izaziva bolest, neki opasni mikroorganizmi su široko rasprostranjeni u zemlji, vodi, životinjama i ljudima. Oni se mogu naći na rukama, krpama za brisanje, manjim kuhinjskim pomagalima, naročito dasci za sečenje, te najmanjim kontaktom mogu da zagade hranu, što može da dovede do trovanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Odvojite sirovo od kuvanog

Odvojite sirovo meso i morsku hranu od drugih vrsta hrane. Koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za sečenje, prilikom obrade sirove hrane. Čuvajte hranu u zatvorenim posudama da bi sprečili kontakt između sirove i već pripremljene hrane.

Sirova hrana, naročito meso i morska hrana, kao i njihovi sokovi, mogu u sebi da sadrže opasne mikroorganizme, koji se mogu preneti na drugu hranu tokom pripreme i čuvanja.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Sve pripremite i kuvajte duže vreme

Temeljno kuvajte hranu, naročito meso, jaja i morsku hranu. Hranu kao što su supe i čorbe zagrejte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70 stepeni Celzijusa. Što se tiče mesa i živine, osigurajte da su sokovi providni, a ne ružičasti. Upotreba termometra bi bila idealna. Skuvanu hranu podgrejavajte temeljno.

Pravilno kuvanje ubija većinu opasnih mikroorganizama. Studije su pokazale da kuvanje na 70 stepeni, čini hranu sigurnom za konzumaciju. Hrana koja zahteva posebnu pažnju prilikom mehaničke i termičke obrade uključuje faširano meso, rolovano pečenje i velike komade mesa u jednom komadu.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages

Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama

Ne ostavljajte skuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Odmah stavite u frižider svu kuvanu i kvarljivu hranu, po mogućnosti ispod 5 stepeni Celzijusa. Održavajte kuvanu hranu vrelom (preko 60 stepeni) pre serviranja. Ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru. Ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.

Mikroorganizmi se vrlo brzo razmnožavaju u hrani koja je ostavljena na sobnoj temperaturi. Čuvanjem hrane na temperaturi ispod 5 stepeni i iznad 60 stepeni usporava se i zaustavlja rast bakterija. Ipak, neki opasni mikroorganizmi mogu da rastu i na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Koristite bezbednu vodu i sirove namirnice

Koristite bezbednu vodu ili je pročistite da bi bila sigurna. Odaberite sveže namirnice. Izaberite hranu koja je termički obrađena radi sigurnosti, kao što je pasterizovano mleko. Temeljno operite sveže voće i povrće, naročito ako imate nameru da ih jedete sirove. Ne koristite hranu nakon isteka roka trajanja.

Sirovi materijali, uključujući vodu i led, mogu da budu kontaminirani štetnim mikroorganizmima i hemikalijama. Hemikalije se mogu formirati i u oštećenoj i buđavoj hrani. Briga pri odabiru svežih namirnica i jednostavne preventivne mere, kao što su pranje i guljenje, mogu da smanje rizik od obolevanja.

(Telegraf.rs/Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti