• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemojte ovu hranu držati u frižideru, izgubiće ukus!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljamo deset namirnica, čiji se ukus menja prilikom čuvanja na hladnom. Neke od njih izgube aromu, dok druge portpuno propadaju. Pogledajte šta sve ne bi trebalo trpati u frižider

  • 11

Iako postoji uvreženo mišljenje među domaćicama da će sve što stavite u frižider imati duži rok trajanja, ipak postoje namirnice koje bi trebalo da držite podalje od njega. Najpre zato što gube na svom kvalitetu, mirisu, ali i na onom najbitijem - ukusu. Evo šta ne sme da se nađe u vašem frižideru.

Paradajz

Ovo ukusno letnje povrće u frižideru zapravo gubi svoj ukus. Hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja, a to je ono što paradajzu daje najfiniji ukus. Frižider takođe može i da promeni ukus paradajzu pa ga je zato bolje držati u činiji na sobnoj temperaturi. Možete ga staviti i na prozor, kako bi se nastavilo sazrevanje na suncu.

Foto-ilustracija: Foter.com / David Besa from Sonoma, USA Foto-ilustracija: Foter.com / David Besa from Sonoma, USA

Bosiljak

Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbovati sve mirise oko sebe. Bosiljak je bolje držati poput cveta u malo sveže vode. Ako ga imate puno i želite da ga sačuvate, kratko ga držite u vodi i zamrznite.

Beli luk

Zbog čuvanja u frižideru, beli luk će vremenom ogumeniti i proklijati. Bolje ga je držati na hladnom i suvom mestu.

Foto-ilustracija: Foter.com / Jakob E Foto-ilustracija: Foter.com / Jakob E

Krompir

Hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi zbog toga vaš krompir mogao da postane slatkast. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mestu. Rupičaste končaste ili papirne kese puno su bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.

Luk

Luk vremenom zbog hladnog vazduha u frižideru počinje da otpušta vlagu te postaje mekši. Držite ih napolje u korpama, ali ne blizu krompira jer jedan drugome podstiču brže propadanje.

Foto-ilustracija: Foter/Darwin Bell Foto-ilustracija: Foter/Darwin Bell

Med

Med nema rok trajanja i može zauvek da stoji na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer iskristalisati i uništiti strukturu.

Avokado

Ako želite da vam avokado sazri, nemojte ga držati u frižideru. Najbolje je da ga držite u papirnim, smeđim vrećicama, a ako želite da podstaknete zrenje, u njega stavite paradajz, jabuku ili bananu.

Foto: WiseGeek.com Foto: WiseGeek.com

Hleb

Frižider brzo isušuje hleb, a ako ga imate previše i želite da ga sačuvate, bolje ga isecite na kriške i stavite u zamrzivač. Sveži hleb je bolje držati na sobnoj temperaturi.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promenila njegova gustina, zbog čega bi smesa počela da podseća na puter.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/m_bartosch Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/m_bartosch

Kafa

Ostavite li je u frižideru, izgubiće svoju aromu i preuzeće ostale oko sebe. Da bi ostala sveža, kafu je najbolje čuvati u kuhinjskim policama gde je na tamnom i dobro zatvorena.

(Telegraf.rs/24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Goran

    8. jun 2014. | 10:46

    kakav glup tekst,ko u opste 90posto ovoga drzi u frizideru. Mogli ste jos navesti,wc papir,uloske itd.

    Podelite komentar

  • Jelena

    8. jun 2014. | 10:09

    A ko stablja kafu u frižider?

    Podelite komentar

  • Jeks

    8. jun 2014. | 15:56

    Hahahhaha slazem se sa Goranom...eventualno paradajz ponekad drzimo, ali svakako nestane posle 2 dana :D tako da ni ne stigne do frizidera....a sve ostalo mi ne bi palo na pamet da drzim u frizideru o.O bozebozeboze kakve glupoostiiiii

    Podelite komentar