• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

KAKO DA KUPITE NAJBOLJU LUBENICU? Četiri saveta za izbor zrele i slatke poslastice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon ovog članka više nećete dolaziti u situaciju da se prevarite i kupite lubenicu koja naizgled izgleda slasno, a kada je prerežete, ne liči ni na šta

  • 4

Kupovina lubenice zna da zada muke mnogim neiskusnim kupcima koji biraju lubenicu na osnovu boje i veličine, što zapravo i nije nikakav garant. Čak i kada vidite jednu lubenicu presečenu na pola u gomili, ni toj slici ne treba slepo da verujete. A da biste postali mudriji kupac, morte da znate nekoliko trikova, odnosno znakova koji jasno otkrivaju da je reč o slatkom i zrelom primerku.

Dakle, sledeći put kada uđete u prodavnicu ili se zaustavite pored kamiona sa lubenicama, obratite pažnju na sledeće stvari.

Foto-ilustracija: Miroslav Vajdić / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) Foto-ilustracija: Miroslav Vajdić / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvek birajte onu sa svetlijim šarama jer takve su zrelije i samim time ukusnije i sočnije.

Obratite pažnju na težinu lubenice, ukoliko je za veličinu neočekivano lagana znači kako je njen sadržaj suv i nema dovoljno soka.

Foto-ilustracija: Foter.com / bartmaguire Foto-ilustracija: Foter.com / bartmaguire

Ukoliko lubenica ima peteljku i ono vam može biti merilo svežine, naime ukoliko je peteljka zavrnuta plod je zreo i svež.

Zvuk sočne lubenice treba da bude zvonolik, stoga je uzmite u ruke i  prstima kuckajte i lupkajte po njoj sa svih strana. Ukoliko je zvuk tup ne kupujte je!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Иван

    13. jul 2014. | 12:50

    Код зреле лубенице шаре су дуж целе површине истоветне боје, нема жутих површина које одређују место зрења лубенице на земљаном тлу. У току сазревања лубеница се окреће како би равномерно сазревала.

    Podelite komentar

  • lubenicar

    14. jul 2014. | 01:12

    Velicina lubenice je jako bitna. Manje lubenice ma koliko da su zrele i socne one su uvek neukusne (bundevaste)i u principu nemaju slast kakvu imaju vece i krupnije lubenice. Sto veca lubenica to bolji ukus, naravno da je dovoljno zrela.

    Podelite komentar

  • zatonjski lubenicar

    15. jul 2014. | 21:27

    postoje muske i zenske lubenice. ako znate da prepoznate zensku, onda ste kupili 100% slatku.

    Podelite komentar