Slatko od lubenice: Letnja poslastica iz detinjstva koja miriše na dvorište i bakin šporet

M. M.
M. M.  
  • 0

Postoji nešto u slatku što vraća vreme unazad. Nešto u zvuku kašike koja dodiruje porcelansku tacnu, u kristalnoj tegli na polici, u malom tanjiriću posluženom uz domaću kafu. A kada je od lubenice – taj osećaj je još nežniji, još letnjiji. Podseća na leto koje se ne žuri, na bakinu kuhinju koja miriše na limun i šećer, na dane kad je vreme teklo sporije.

Slatko od lubenice pravi se od belog, čvrstog dela kore koji obično bacamo – a upravo on krije pravo blago. I zato, kad sledeći put isečete lubenicu, nemojte sve da završi u kanti. Sačuvajte to „ni meso ni kora“, jer od toga nastaje slatko koje podseća na detinjstvo.

Sastojci

  • 1 kg oljuštene bele kore od lubenice
  • 1,2 kg šećera
  • 1 limun (isečen na kolutove)
  • 1 vanilin šećer
  • 2 čaše vode
  • Po želji: nekoliko karanfilića ili štapić cimeta

Priprema

Odvojite crveni deo lubenice, a zatim pažljivo oljuštite i zeleni spoljašnji sloj. Koristite samo beli, čvrsti deo kore. Isecite ga na kockice veličine 1,5–2 cm.

Stavite kockice kore u šerpu s vodom i kuvajte 5–10 minuta, dok ne omekšaju, ali da ne budu previše mekane. Procedite i ostavite da se ohlade.

U široku šerpu sipajte šećer i vodu, stavite da se kuva dok ne postane gust sirup. Dodajte kolutove limuna i vanilin šećer. Po želji dodajte i karanfilić ili štapić cimeta – da zamiriše na detinjstvo.

Dodajte oceđene kockice lubeničine kore u sirup. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući i skidajući penu, dok kockice ne postanu staklaste. To može trajati oko 45 minuta do sat vremena.

Vruće slatko sipajte u sterilne tegle, zatvorite i okrenite naopako 5 minuta. Zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Mali ritual velikih uspomena

Slatko od lubenice nije samo recept. To je podsećanje da u jednostavnom ima raskoši. Da se ljubav može kuvati u šerpama, uz tišinu predvečerja i miris limuna. To je kašičica prošlosti koju otvarate kad želite da vreme stane – makar na minut, dok se topi na jeziku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li znate kako da napravite kimči? Ovako se sprema čuvena korejska turšija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti