• 3

Vreme čitanja: oko 5 min.

KO SU VEGANI, PESKETARIJANCI, FRUTARIJANCI? Postoje ljudi koji jedu samo ono što padne sa drveta (FOTO)

Vreme čitanja: oko 5 min.

Naše društvo uvek je spremno da žigoše različitost, a zbog centralnog mesta koje meso zauzima u našoj kulturi ovakva sudbina nije zaobišla ni ljude koji odbijaju da jedu meso. To što ne znaju ništa o ovome, nikada neće običan svet sprečiti da ismeva i kritikuje. Zato smo tu mi, da vam otvorimo nove perspektive i nečemu vas naučimo, ako to do sada niste znali

  • 3

Postoje ljudi koji odbijaju da jedu meso. U našoj civilizaciji, a posebno u kulturama u kojima se svaka forma različitosti žigoše i ismeva, i u kojima meso igra centralnu društvenu ulogu, ovakav vid ponašanja i ishrane je relativna retkost te zbog toga postoji mnogo zabuna oko različitih varijacija vegetarijanstva. To, kao i naša želja da vam bolje predočimo jedan kod nas manje poznat svet, glavne su motivacije za pisanje ovog članka. Svakako, i želja da vam otvorimo neke nove perspektive i možda damo ideje. Uostalom, broj vegetarijanaca u našoj zemlji neprestano raste.

Motivacija kod ljudi da odu ovim pravcem u svojoj ishrani najčešće je etičke prirode; postoje osobe koje jednostavno ne mogu da trpe monstruozne industrijske prakse, mučenja i neljudsko ponašanje prema životinjama, zbog čega se odlučuju da prestanu da učestvuju u tome i da daju svoj doprinos.

Foto-ilustracija: Foter/PetitPlat - Stephanie Kilgast Foto-ilustracija: Foter/PetitPlat - Stephanie Kilgast

U đainizmu, o kome smo nedavno pisali kao o najmiroljubivijoj religiji na svetu, ovakvo etičko shvatanje ima i versku podlogu; hrišćanski post takođe ima mnogo karakteristika vegetarijanstva, zbog čega se može reći da je idealni sledbenik Isusa Hrista osoba koja potpuno apstinira od konzumacije životinjskih proizvoda.

Postoje, naravno, i oni koji se ovome okreću iz zdravstvenih razloga, a ima i ljudi koji uzimaju u obzir zaštitu životne sredine, pošto proizvodnja hrane životinjskog porekla užasno zagađuje životnu sredinu. Nažalost, postoje i oni koji postaju vegetarijanci iz čistog pomodarstva.

Generalno gledano, vegetarijanci su ljudi koji odbijaju da jedu životinjske proizvode. Međutim, kao i kod svega ostalog, postoje različite forme ovakve ishrane i načina života do kojih dolazi zbog različitih motivacija, načina razmišljanja i percepcija. Upravo njima ćemo se baviti danas, kako bismo vam bolje približili ovaj fenomen i kako bismo otklonili uobičajena pogrešna razumevanja sa tim u vezi.

Foto-ilustracija: Foter/Walmart Corporate Foto-ilustracija: Foter/Walmart Corporate

Ovo-vegetarijanci su oni koji ne jedu nikakvo meso, i ne jedu mlečne proizvode, ali konzumiraju jaja. "Ovo" dolazi od latinske reči za jaja, a takođe se ponekada na Zapadu nazivaju i "egetarijanci" (egg, na engleskom jaje), što znači da bi se kod nas zvali jajarijanci. Etički razlog za izbacivanje mlečnih proizvoda je činjenica da industrija muči krave neprestano ih držeći trudnima kako bi uvek imali mleko, a zatim i činjenica da se majke razdvajaju od mladunaca, a neželjeni mužjaci kolju. Ovo-vegetarijanci preferiraju ono što bi se kod nas nazvalo domaćim jajima, dakle ona koja su polegle kokoške koje se ne drže zatvorene kavezima.

Lakto-vegetarijanci, koje ponekada nazivaju i laktarijancima, jedu mleko i mlečne proizvode, ali ne i jaja. Ovo je veoma popularno među sledbenicima istočnjačkih religija kao što su hinduizam, sikizam, đainizam i budizam. Vede uče da su sva živa bića jednako vredna, a uobičajena tradicionalna ne-industrijska proizvodnja ove hrane ne uključuje nasilje, smatraju neke od ovih religija.

Foto: AP/Tanjug, Foter/Flickr/Nancy D. Regan Foto: AP/Tanjug, Foter/Flickr/Nancy D. Regan

Ovo-lakto-vegerijanci ne jedu nikakvo meso, ali jedu i mlečne proizvode i jaja. Na Zapadu je ovo najrašireniji oblik vegetarijanstva; u toj meri da se ovaj oblik obično podrazumeva kao samo vegetarijanstvo.

Sada dolazimo do veganstva. Vegani su striktni vegetarijanci, dakle oni koji su otišli dosledno do kraja sa svojim uverenjima: oni ne jedu bukvalno nikakve životinjske proizvode, nikakvo meso, jaja ili mleko i proizvode od mleka. Postoje dijetarni vegani koji se ovakvog poimanja drže samo što se tiče ishrane; sa druge strane, etički vegani ovu filozofiju šire na sve sfere svog postojanja i protive se čak i korišćenju proizvoda životinjskog porekla (recimo, kožnih patika).

Sirovi vegani jedu samo sirovo povrće i voće, odnosno ono spremano na temperaturi ispod 48 stepeni C; neki od najboljih sportista u ajronmen trijatlonu su upravo u ovoj kategoriji. Nekoliko varijacija ovoga postoji, među njima đusarijanstvo (jedu potpuno nekuvano i nespremljeno), sprautarijanstvo (oni koji jedu samo klice i mladice) i frutarijanstvo. O ovom potonjem malo šire ispod.

Zelena pijaca - voće

Dakle, frutarijanci, ili fruktarijanci, se hrane samo plodovima; neki od njih ovo povezuju sa ishranom Adama i Eve u raju, dakle imaju i religijsku motivaciju, dok drugi jednostavno konstatuju da ovo zaista jeste bila ishrana prvobitnih ljudi. Oni veruju da je sav živi svet jednak, te da nijedna životinja ni biljka ne želi biti ubijena (u poslednjoj deceniji se pojavio i dokaz u prilog ovoj tezi; naime, ne samo što je utvrđeno da trava "vrišti" i "plače" kada se kosi, nego je zabeleženo i uznemirenje stabala koja su u susedstvu onih koje ljudi povređuju). Zbog toga jedu samo plodove koje biljka sama daje.

Radikalni frutarijanci idu još jedan korak dalje: oni jedu samo plodove koji su sami pali sa drveta.

Ovo nije kraj. Postoje i ljudi koji slede poluvegetarijanstvo kao formu u kojoj se jedu biljke sa povremenim konzumiranjem mesa. Druga reč je fleksitarijanstvo, i dolazi od fleksibilnog stava sa ovim u vezi (naime, moguće je zamisliti društvenu obavezu u kojoj bi odbijanje moglo da uvredi nekoga).

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Motivacija ovih ljudi je uglavnom zdravstvena. Oni se dele na polotarijance koji povremeno jedu piletinu i drugu perad ali ne i sisare; pesketarijance koji jedu ribu i druge morske životinje ali ne i sisare i živinu; polo-pesketarijanci jedu samo belo meso, odnosno ribu i piletinu. Međutim, pošto pesketarijanci nisu nužno i poluvegetarijanci, već posebna kategorija, vreme je da se pozabavimo i njima.

Pesketarijanci ne jedu meso kopnenih životinja, ali jedu ribu i druga morska bića. Takođe, oni su često lakto-ovo-vegetarijanci, pa jedu mleko i mlečne proizvode i jaja.

Japanska tradicionalna kuhinja je mahom pesketarijanska, zbog čega se ovakva ishrana smatra najzdravijom od svih, uzevši u obzir činjenicu da su Japanci u proseku najzdraviji i najdugovečniji narod na svetu; dobar broj pesketarijanaca tako sledi ovaj put zbog zdravlja. Ipak, postoji i veliki broj onih koji to rade iz etičkih razloga; vrlo često je ovo samo tranziciona varijanta na putu ga "punom" vegetarijanstvu. Brižit Bardo, Dejvid Duhovni, Ejsep Roki, Ted Denson, Čak Di, Ben Stiler i kraljica Sofija od Španije su među najpoznatijim pesketarijancima.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • veverica

    27. jul 2014. | 17:01

    ja sam pesketarijanac

    Podelite komentar

  • Nije njima lako

    27. jul 2014. | 14:59

    Ma to su neki cobani budale.

    Podelite komentar