OTKRIVAMO: Evo u kojoj se sve hrani nalaze otrovi!

 
  • 7

Gotovo da ne postoji industrijski proizvedena namirnica koja u sebi ne sadrži neku od supstanci sa oznakom E, odnosno neki od emulgatora, stabilizatora, konzervanasa, zaslađivača, veštačkih boja, pojačivača ukusa, ili nekih drugih aditiva. Svi ovi dodaci nose oznaku E, što znači da je data supstanca "zvanično" prošla proceduru provere zdravstvene ispravnosti.

Treba napomenuti da nisu svi aditivi koji nose oznaku E štetni za zdravlje, a i to da procedure provere zdravstvene ispravnosti nisu iste u svim zemljama, pa se tako na tržište može provući neki od proizvoda koji ne biste hteli da kupite.

Foto: Profimedija Foto: Profimedija

Izdvajamo spisak štetnih aditiva:

E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440, a evo i zašto bi bilo dobro da ovaj spisak imate kod sebe prilikom kupovine:

Čak i kada su u pitanju supstance koje su prošle proveru zdravstvene ispravnosti, postoji ograničenje u kojoj količini one smeju biti prisutne u nekoj namirnici. Međutim, broj proizvoda koji na sebi imaju podugačak spisak aditiva sve je veći, pa je i njihovo unošenje u organizam povećano, a prekomerno konzumiranje različitih aditiva može dovesti do različitih oboljenja ili disfunkcije različitih organa. Čovek u proseku unese u organizam pet do šest kilograma aditiva godišnje.

Foto-ilustracija: Freeimages.com Foto-ilustracija: Freeimages.com

Mnogi aditivi neće ostaviti štetne posledice po vaše zdravlje, međutim neke namirnice sadrže veoma veliki broj takvih dodataka, pa bi takve namirnice trebalo izbegavati. To su uglavnom suhomesnati proizvodi, gazirana pića, razni slatkiši, žvake, lekovi, multivitaminski sokovi, začini...

VOLITE SLATKO A DRŽITE DIJETU?

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee

Neki od dijetalnih proizvoda sadrže veštačke zaslađivače poput aspartama ili acesulfama K, koji su 200 do 600 puta slađi od šećera, i trebalo bi ih izbegavati, po cenu čak i da preterate s kalorijama i nabacite koje kilo viška.

ALI, VIRŠLE SU TAKO UKUSNE!

virsla

Dok emulgatori služe kao stabilizatori, većina aditiva je tu da bi poboljšali ili pojačali ukus. U neke viršle se, na primer, dodaje pojačivač ukusa mesa, što govori o tome koliko mesa zapravo ima u viršlama. Jedan od najopasnijih pojačivača ukusa može se pronaći upravo u viršlama, ali i u drugim mesnim prerađevinama. To je mononatrijum glutaminat, sa oznakom E621, a zovu ga još i ''ukusni otrov''. Negova upotreba može izazvati mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, lupanje srca ili promene krvnog pritiska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • bla

    9. septembar 2014. | 11:25

    otkrite vi nama u kojoj se nenalazi otrov.....

    Podelite komentar

  • istina

    9. septembar 2014. | 11:07

    Realno ne mozemo sebi da priustimo nista drugo sme tog djubreta.

    Podelite komentar

  • marko

    9. septembar 2014. | 11:17

    zato ja nista konzervirano ne jedem, ne jedem ni meso, ne pijem lekove od svoje 14 godine kad sam shvatio da ne lece nista vec da su otrov, gazirana pica ne pijem duze vreme, jedino ponekad pivo, ako se racuna tu, jedino jedem slatkise, ne preterano ali solidno.

    Podelite komentar