• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crveno meso opasno po život

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osobe koje šnicle, kobasice i šunke zamene ostalim namirnicama, poput ribe ili piletine, orašastih plodova, zrna žitarica ili mlečnih proizvoda sa niskim procentom masti, imaju šanse da požive duže

  • 0

U američkom časopisu Archives of Internal Medicine tvrdi se da crveno meso povećava rizik od fatalnog ishoda, ali i ukupni rizik od smrtnosti, kao i rizik za smrt zbog bolesti srca i krvnih sudova i karcinoma.

Grupa naučnika sa Harvarda sprovela je dvadesetosmogodišnje istraživanje na 37.698 muškaraca i 83.644 žena, pri čemu su otkrili da je povećani unos crvenog mesa povezan sa značajno povećanim rizikom od ukupne smrtnosti, kao i od smrtnosti zbog karcinoma i kardiovaskularnih poremećaja.

Takođe, dokazana je i veza između preranog odlaska na svet i konzumacije kako neobrađenog crvenog mesa, tako i mesnih prerađevina.

Samo jednim obrokom na dan rizik od smrti povećava se na sledeći način - za 12 odsto kod ukupne konzumacije crvenog mesa, za 13 odsto kod konzumacije neobrađenog crvenog mesa i za 20 odsto kod konzumacije mesnih prerađevina.

Naučnici navode da se taj rizik značajno može smanjiti ako jednu porciju crvenog mesa na dan zamenimo ribom, piletinom, žitaricama u zrnu, povrćem ili mlečnim proizvodima.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti