Svi srpski specijaliteti od danas na Sajmu etno hrane i pića!
Najveća regionalna smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu po pravilu okuplja 300-400 domaćih i inostranih proizvođača hrane i pića, pripremanih po tradicionalnim receptima i na tradicionalan način.
Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i uz podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda, na Sajmu etno hrane i pića se na grupnim štandovima, u okviru regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, lokalnih samouprava, udruženja proizvođača ili samostalno nudi više od 1500 različitih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište poznatiji kao acionalni specijaliteti.
Na sajmu se predstavljaju i proizvođači opreme za proizvodnju i čuvanje etno hrane i pića i akreditovane laboratorije za testiranje kvaliteta hrane.
Cilj mu je, pre svega, uvođenje tradicionalnih proizvoda u "svet brendova" kroz unapređenje proizvoda, načina njihovog predstavljanja i pronalaženje novih načina prodaje i novih tržišta, čime bi se ovaj značajan deo etno i kulturne baštine približio i preporučio potencijalnim kupcima - vlasnicima trgovinskih radnji, restorana, hotela, velikih trgovinskih lanaca, njihovim nabavljačima, distributerima, izvoznicima, profesionalnim gastronomima, posebno kupcima iz inostranstva.
Rezultat ovakve misije trebalo bi da budu kupoprodajni ugovori sa potencijalnim kupcima iz Srbije i inostranstva, pronalaženje investitora za proizvodnju, ambalažu i plasman etno proizvoda, edukacija proizvođača iz oblasti standardizacije, upoznavanje tržišta sa specifičnim proizvodima i promocija etno hrane i pića i tradicionalnog načina pripremanja prehrambenih proizvoda kao dela kulturnog identiteta naroda.
MADE IN SRBIJA: Ovo su proizvodi koje smo zaštitili!
Stručni prateći program Sajma etno hrane i pića koncipiran je tako da sistemski podržava zaštitu geografskog porekla, receputure, a konačan cilj ove ekskluzivne sajamske sajamske manifestacije jeste afirmacija tradicionalnih proizvoda kao prvorazrednog tržišnog i izvoznog artikla i bitnog elementa turističke ponude.
To podrazumeva povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, poput leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homoljaskog meda, duvan čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, spreže ili žmulja, ali i prepeličjih jaja, puževa, nojevog mesa ili tartufa u medu, koji predstavljaju novinu u ovdašnjoj kulinarskoj tradiciji.
NAJLJUĆI AJVAR U SRBIJI: Nećete verovati kako se zove! (FOTO)
Džemovi, slatko, kisela zimnica, suvomesnati specijaliteti, mlečni proizvodi, kozji sirevi, med, čajne mešavine, sušeno voće, pekarski proizvodi, vina, rakije... i sami su nepresušan izvor proizvoda od kojih mnogi mogu postati robna marka i važan izvozni artikal.
Već po tradiciji, sajam će dodatno biti obogaćen izložbom rukotvorina, a poslednji dan - 29. novembar obeležiće i, takođa tradicionalna - revija torti u organizaciji "Naše praktike".
Sajam će biti otvoren svaki dan od 10 do 19 časova (poslednjeg dana do 17 časova).
Za poslovne posetioce ulaz je besplatan, a za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 250 (za grupne posete 150 dinara).
Više informacija o Sajmu možete naći na sajtovima www.etnohip.rs i www.sajam.rs
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Љиљана
И онда кад се оформе нека их купе Хрвати, као и са 'бакином тајном'. Више ништа не купујем хрватско, само домаће (земља у којој живим, ван Србије).
Podelite komentar