Evo koje voće i povrće nikako ne smete da ljuštite!

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili

Komentari

  • JOVICA

    10. decembar 2014. | 17:29

    NECU BRATE, AL KAD GA JA ZASADIM GAJIM I UBEREM PA ZNAM STA SAM POJEO

    Podelite komentar

  • Pop

    9. decembar 2014. | 14:14

    Koji pametan lik curi mu pamet niz uši

    Podelite komentar

  • Lolali

    9. decembar 2014. | 12:17

    A otrovi kojim je sve prskano?

    Podelite komentar

  • Љиљана

    9. decembar 2014. | 12:12

    Зар се хемикалије којима се све то прска не задржава у кожи?

    Podelite komentar

    • 9. decembar 2014. | 13:36

      Boki

      @Љиљана

      Ne zadrava se u kori, naravno potrebno je oprati povrce i voce. Pesticidi uglevnom deluju sistematicno, sto znaci da ih biljka usvaja u sebi i na taj nacin se stiti od bolesti. Manji deo pesticida deluje kontaktno, znaci direktnim delovanjem pesticida na bolest ili stetocinu. I jedni i drugi imaju karencu od 2 - 3 dana do 41 dan maksimalno, sto znaci da se u tom periodu nakon tretiranja nalaze u sadrzaju biljke, bilo plodova ili zelene mase. Nakon toga pesticid je potpuno eliminisan iz biljke i biljka je spremna za konzumaciju. Svi pesticidi koji se u bilo kom obliku zadrzavaju nakon karence u biljkama zabranjeni su za prodaju, na crnoj su listi. Jedino nepravilom upotebom (zagadjenjem zemljista ili nepostovanjem karence i kolicine) biljka moze biti zatrovana i to u celosti, ne samo kora. Veci deo hemije biljka uvaja kroz koren i list, a ne kroz plod.

      Podelite komentar

    • 9. decembar 2014. | 13:47

      Mile kurjak

      @Љиљана

      Kori...

      Podelite komentar