Evo koje voće i povrće nikako ne smete da ljuštite!
Poznata nutricionistkinja iz Filadelfije, Keti Kavuto, otkriva nam prednosti neguljenja određenog voća i povrća. Tako ćemo uštedeti vreme i zadržati hranljive sastojke koji su koncentrisani u kori.
Evo na koje namirnice se to odnosi:
Krompir
Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.
Patlidžan
Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.
Sveži krastavci
Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.
Šargarepa
Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Kavuto kaže: "Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje."
Jabuke
Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. "Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Kavuto.
(Telegraf.rs / Vesti)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lolali
A otrovi kojim je sve prskano?
Podelite komentar
Љиљана
Зар се хемикалије којима се све то прска не задржава у кожи?
Podelite komentar
JOVICA
NECU BRATE, AL KAD GA JA ZASADIM GAJIM I UBEREM PA ZNAM STA SAM POJEO
Podelite komentar