• 9

Vreme čitanja: oko 1 min.

U OVOM VOĆU IMA NAJVIŠE OTROVA: A evo i šta je najsigurnije da jedete! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok pijačne tezge u svetu vrve od otrovnog voća i povrća, stručnjaci poručuju da je u Srbiji stanje - još gore

  • 9

Prema listi koju svake godine objavljuje svetska organizacija "Invajormental vorking grup", najviše pesticida sadrže jabuke, breskve, nektarine, jagode, celer, spanać i paprike babure.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Popović kaže da je teško reći da li i koliko u voću i povrću na srpskim pijacama i marketima ima opasnih materija, koje u slučaju nepravilne primene izazivaju i kancer.

EVO ŠTA JEDEMO: Da li je ovo najčudniji kupus-mutant koji ste videli? (FOTO)

- Nadležni nam nikad nisu odgovorili koje pesticide su proveravali u voću i povrću, iako znamo da su neki od njih opasni po zdravlje ljudi. Nadležni kažu da su vršili kontrole i da pesticida nema, što nije ni čudo, jer ti pesticidi čije prisustvo oni proveravaju, se više ne koriste - kaže Popović.

Trudnice, doro perite voće i povrće!

Foto: flickr/Peter Blanchard Foto: flickr/Peter Blanchard

Profesor Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da su srpski poljoprivrednici neobrazovani kad je reč o upotrebi pesticida.

- Mnogi od njih misle da će ako koriste više pesticida imati bolji prinos. Retko ko kontroliše opremu koju koriste i da li mlaznice pravilno rasprskavaju preparat. Najveći problem je što se, prilikom standardizacije šta je štetno, to određuje na osnovu unosa jednog proizvoda, a mi jedemo mnoštvo njih. Masovna pojava oboljenja od klasičnih trovanja do kancera, govori da se prenebregava činjenica koliko kumulativno pesticida unesemo na godišnjem nivou u svoj organizam - objašnjava Ševarlić i poručuje svima da zasade svoju baštu, počevši od terase, pa do poljiprivrednog gazdinstva.

UBICE IZ BAŠTE: Šest smrtnih opasnosti koje vas vrebaju u dvorištu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mafijasi

    31. maj 2015. | 23:45

    Imao sam u ponudi sprave koje na ekoloski nacin eliminisu insekte iz useva...nazalost nije proslo...imao sam velike probleme sa mafijom koja prodaje pesticide i insekticide...

    Podelite komentar

  • Patriota

    31. maj 2015. | 23:25

    Da biste jeli "čisto" voće bez pesticida i sličnih "đaronija" proveren recepte kupite zeolit u prahu rastvorom u vodi i dodaj tri - čteri kapi sirćeta potopiti voće ,salatu,povrće uopšte i jesce te zdravu hranu. Ko neveruje neka to uradi i da u laboratoriju na analizu. Garantujem rezultat 0,000

    Podelite komentar

  • Kula

    31. maj 2015. | 23:43

    Dzaba perete recimo jabuku kad je ona i unutra puna otrova koji u nju dolaze iz zemlje...

    Podelite komentar