Mi smo vec imali domacu sortu luka "srpskog pogacara" (nazvan tako zato sto je pljosnat) koja je bila veoma blaga ljutinom , sta vise moglo se reci da je luk imao sladak ukus. Nekada je institut za povrtarstvo imao "zbirku" semena svih autohtonih vrsta za nase podneblje koja je iz nepoznatih razloga prestala da se odrzava. Kod pogacara postoje i sorte koje jesu ljute. Ono sto je bilo osobeno za njega je kratko vreme dinstanja/kuvanja, i laka varljivost.
Na sorte koje danas kupujemo ljudi se zale na ljutinu, stomacne bolove, kako oni kazu "zgaravicu", na vreme skladistenja koje mogu da izdrze...
To onda i nije luk! Luk je za mene onaj pravi kad je ljut i kad se secka oci samo liju suze hehehe a moja baka odgovor ma to kad sam bio mladji kaze bila ljuta domacica ili domacin kad su ga sadili :-)
Po hipermarketima ima luka koji ne liči na domaći luk, nema ukus domaćeg luka, ali mi se svejedno plače od njega. Čak i na pijaci jedva nađem domaći crni luk. Živi dokaz da je poljoprivreda u Srbiji na rubu propasti.
lol
Šta li će sad u njega da stave
Podelite komentar
predrag
Mi smo vec imali domacu sortu luka "srpskog pogacara" (nazvan tako zato sto je pljosnat) koja je bila veoma blaga ljutinom , sta vise moglo se reci da je luk imao sladak ukus. Nekada je institut za povrtarstvo imao "zbirku" semena svih autohtonih vrsta za nase podneblje koja je iz nepoznatih razloga prestala da se odrzava. Kod pogacara postoje i sorte koje jesu ljute. Ono sto je bilo osobeno za njega je kratko vreme dinstanja/kuvanja, i laka varljivost. Na sorte koje danas kupujemo ljudi se zale na ljutinu, stomacne bolove, kako oni kazu "zgaravicu", na vreme skladistenja koje mogu da izdrze...
Podelite komentar
aleksa@@@
To onda i nije luk! Luk je za mene onaj pravi kad je ljut i kad se secka oci samo liju suze hehehe a moja baka odgovor ma to kad sam bio mladji kaze bila ljuta domacica ili domacin kad su ga sadili :-)
Podelite komentar
Hercegovac
Samo ne dirajde u DNA
Podelite komentar
Tutor
Po hipermarketima ima luka koji ne liči na domaći luk, nema ukus domaćeg luka, ali mi se svejedno plače od njega. Čak i na pijaci jedva nađem domaći crni luk. Živi dokaz da je poljoprivreda u Srbiji na rubu propasti.
Podelite komentar
Mantana
GMO
Podelite komentar
ja
Pa dobro to nije štetno ako je uklonjeno jonima.
Podelite komentar
PassatR36
Pa to više nije LUK!
Podelite komentar