• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za sva ova čudotvorna dejstva koja JAJA imaju na nas sigurno niste znali!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda se sećate reklame iz osamdesetih “Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!”, a možda i ne. Sve u svemu, ova pesmica je poprilično u pravu. A evo šta sve jedno jaje sadrži u sebi, da predstavlja nezamenljivu namirnicu u našoj ishrani

  • 0

Za Vaskrs se tradicionalno jedu kuvana jaja, a tokom ostatka godine, jedemo ih na sto načina. Bez jaja se ne može zamisliti ni jedan dan jer ih unosimo i svesno i nesvesno – putem keksova, slatkiša i slaniša, testa, čorbica, musaka, domaćih sladoleda, torti…

Kada bi se pravila top lista najčešće upotrebljavanih namirnica krompir i jaja bi bez sumnje bili u u prvih pet.  Ipak, mi malo znamo o tome zašto su jaja tako blagotvorna za naše telo.

Molekularni gastronom i blogerka Jelena Smiljković Nikolić ima odgovor na ovo pitanje. Iako se često koriste ono što generalno o njima znamo je:

- jaje se kuva 5 minuta

- belance ima manje kalorija od žumanca, s kojim ne treba preterivati jer ima puno holesterola

- da ne treba jesti mnogo jaja jer može da se optereti žuč

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- kad se pravi fil za tortu najbolje da se odvoje žumance i belance jer se tako bolje umute

Možda jeste dovoljno znati samo ovo, ali ima još dosta toga što može biti od koristi.

Na pitanje od čega se sastoji jaje, najviše nas bi odgovorilo – od žumanca i belanca. Ali, nije tako jednostavno, što nam govori i donja slika.

Ilustracija: Purdue Agriculture / Animal Sciences Ilustracija: Purdue Agriculture / Animal Sciences

Razlika između žumanca i belanca je evidentna, belance je belo a žumance žuto. Razlika je i u tome što prosečno belance čini 66 odsto jajeta i sadrži 15 kalorija, oko 87 odsto vode, 13 odsto proteina, manje od 1odsto ugljenih hidrata i 0 odsto masnoće.

Belance sadrži proteine (konalbumin, ovomukoidin, lizozim i dr.) koji imaju antimikrobno delovanje i, pored ljuske, štite jaje.

Jaja u ključaloj vodi

Prosečno žumance je 33 odsto jajeta, ima 60 kalorija, 30 odsto masnoća, 6 odsto proteina, vitamine A, D i E, holin (bitan za razvoj mozga kod beba) kao i lutein i ksantofile koji daju karakterističnu žutu boju.

Foto: Flickr/Steve A Johnson Foto: Flickr/Steve A Johnson

Zašto je jaje uopšte zdravo?

Ono što jaje čini zdravim i posebnim je sadržaj 10 esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za funkcionisanje našeg organizma, a on ih sam ne može sintetisati.

PrintScren: YouTube/Handimania PrintScren: YouTube/Handimania

Takođe jaje treba konzumirati termički obrađeno, jer ako se pije živo svega 51 odsto proteina telo može da iskoristi, dok iz termički obrađenog jajeta organizam uzima čak 91 odsto nutrijenata.

(Telegraf.rs / LisaZoid)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti