• 23

Vreme čitanja: oko 3 min.

HRANA KAO OTROV: Umesto na tanjir, ovih 7 namirnica bacite u đubre!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovim nezdravim namirnicama nije mesto u vašem frižideru, a još manje u vašem stomaku, već u kontejneru. Ne samo da nisu zdrave, već su i otrovne

  • 23

U današnje vreme je, kao nikada ranije, izuzetno važno da svi mi pažljivo čitamo deklaracije na hrani koju kupujemo i vodimo računa o tome šta jedemo. Donosimo spisak namirnica koje bi svakako trebalo da izbegavate, a posebno da ih dajete svojoj deci.

Paštete

Spadaju u grupu proizvoda najlošijeg kvaliteta. Za paštete se uglavnom koristi meso najgore kategorije, jer je najjeftinije. Oko 50 odsto paštete čini sve ono što nije meso: voda, masnoće, kožice, iznutrice, izolati, skrob, so, začini...

U njih ide velika količina soli, koja se ne oseća toliko u ukusu, pošto se dodaje dekstroza koja maskira ukus slanoće. U posebnu kategoriju spadaju takozvane vegeterijanske paštete od soje, gljiva, paradajz... One su pune biljnih ulja i procenat masnoće je često veći nego kod običnih.

Viršle i paštete izazivaju rak!

Foto: sxc.hu adauzie/vierdrie Foto: sxc.hu adauzie/vierdrie

Margarin

Margarin je hidrogenizovano biljno ulje, najčešće suncokretovo ili kukuruzno. Proces hidrogenizacije podrazumeva pretvaranje masti iz tečnih u čvrste, a u margarin se po zakonu moraju dodati vitamini A, D i E kako bi sastav bio što sličniji maslacu.

U procesu proizvodnje margarina nastaju trans masti, za koje je dokazano da utiču na povećanje lošeg holesterola LDL i smanjenje dobrog HDL. Konzumiranje margarina je zbog toga povezano sa većim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Majonez

Oko 75 odsto majoneza čini suncokretovo ulje. 100 grama majoneza ima više kalorija nego 100 grama slanine, s time što ćete u slanini pronaći nešto proteina i značajne količine vitamina.

Light majonezi imaju manje masti, ali i dalje nemaju nikakvih nutritivnih vrednosti. Majonez s maslinovim uljem ima do 15 odsto maslinovog ulja, a ostatak je suncokretovo ili kukuruzno ulje.

Foto-ilustracija: Freeimages.com Foto-ilustracija: Freeimages.com

Topljeni sir

U topljenom siru ima oko 50 odsto sira, a ostalo su voda, proteini, masnoće, razni dodaci i so, koje u topljenim siru ima otprilike dva puta više nego u običnom siru.

Procesom topljenja se ubijaju sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno delovanje na naš probavni trakt. Ukratko, topljeni sir je daleko kaloričniji od običnog.

Foto: FitnessWeapons.com Foto: FitnessWeapons.com

Zamene za čokoladu

Čokolada je sjajna namirnica, jer sadrži kakao koji sadrži antioksidanse. Oni usporavaju starenje ćelija i fitonutrijente koji mogu povećati dotok krvi u mozak, štite krvne sudove, popravljaju raspoloženje i koncentraciju. Zakonom je regulisano da proizvodi koji nemaju dovoljno kakaa, ne mogu da budu deklarisani kao čokolada već kao kakao tabla, šećerna tabla, zamena za čokoladu i slično.

U njima ima više šećera, a umesto kakao butera se uglavnom koriste hidrogenizirane biljne masti ili palmino ulje. Iako prava čokolada ima oko 50 odsto šećera, zbog visokog udela masti ne izaziva brzu insulinsku reakciju u organizmu. Unos šećera treba ograničiti i preporuka je da konzumirate čokoladu sa visokim udelom kakaa.

Foto-ilustracija: Foter.com / Tambako the Jaguar Foto-ilustracija: Foter.com / Tambako the Jaguar

Energetski napici

Sadrže stimulanse kao što su kofein, taurin i preko 10 odsto šećera, osim ako nisu u dijetalnim verzijama. U ovim proizvodima ima znatno više kofeina nego u kafi. Stimulansi povećavaju krvni pritisak, ubrzavaju rad srca, utiču na kvalitet sna i dehidriraju organizam.

Kombinacija sa alkoholom je opasna, jer energetska pića deluju kao stimulans, a alkohol kao depresant. Stimulativni efekat energetskih pića onemogućava procenu koliko ste alkohola zaista popili i kako to utiče na vas.

RODITELJI, OPREZ: Energetska pića UBIJAJU vašu decu. Bukvalno!

Foto: Profimedija Foto: Profimedija

Proizvodi od soje

Soja sadrži dosta antinutrijenata kao što je fitinska kiselina, koja onemogućava efikasno usvajanje minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma. Iako soja ima dosta proteina, takođe sadrži i inhibitor metabolizma proteina. Ako nisu dobro obrađeni, sojine proteine naš organizam ne uspeva u potpunosti da iskoristiti.

Proizvode od soje posebno bi trebalo da izbegavaju muškarci, jer postoje indicije da fitohormoni iz soje mogu smanjiti proizvodnju testosterona i povećati proizvodnju nekih drugih hormona karakterističnih za žene.

(Telegraf.rs / Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ss

    18. april 2015. | 12:08

    Zamena za cokoladu? Mi kao jedemo prave cokolade? Milka ima gori ukus nego one secerne table iz devedesetih :((

    Podelite komentar

  • V

    18. april 2015. | 11:05

    Istina

    Podelite komentar

  • mia

    18. april 2015. | 12:26

    Svaka cast na tekstu!

    Podelite komentar