• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi znamo da brza hrana goji. Ali, sad znamo i zašto!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mislili ste da brza hrana goji zbog toga što sadrži previše kalorija, ali to nije tačno. Iznenadićete se kad budete saznali šta je pravi razlog

  • 0

Svi znamo da brza hrana goji, ali još uvek nismo sigurni šta je to tačno pravi uzrok viška kilograma poreklom iz džank-fuda.

Profesor Tim Spektor, iz Londona, sproveo je istraživanje koje ga je navelo na jedan veoma zanimljiv zaključak o tome zašto brza hrana goji.

Naime, u našim crevima postoje dobre bakterije koje nam pomažu da ostanemo mršavi, a brza hrana ubija te bakterije i na taj način uništava našu prirodnu sposobnost da se zaštitimo od gojaznosti.

Spektor takođe tvrdi da ishrana koja pospešuje rast i razmnožavanje tih dobrih bakterija može podjednako dobro da utiče na mršavljenje kao i uzdržavanje od masti i ugljenih hidrata.

Foto-ilustracija: Jezebel.com Foto-ilustracija: Jezebel.com

Takva ishrana podrazumeva sledeće namirniceceler, beli luk, nepasterizovani sir, male količine crne čokolade i, što je začuđujuće, neke vrste piva.

U poslednjih 50 godina broj dobrih bakterija u našim crevima je mnogo opao zbog procesuirane i polugotove hrane koju svi uglavnom jedemo. U tih 50 godina porastao je i broj gojaznih u celom svetu, posebno u razvijenim zemljama, gde se najviše jede polugotova hrana.

Spektor je sproveo jako interesantan eksperiment u kom je učestvovao njegov 23-godišnji sin, koji je tokom 10 dana , koliko je trajao eksperiment, jeo samo brzu hranu.

Foto: Sxc.hu/kanae Foto: Sxc.hu/kanae

Pre i posle eksperimenta, naučnici su uzeli uzorak iz njegovih creva, kako bi uporedili broj bakterija. Pre početka eksperimenta u njegovim crevima bilo je 3.500 vrsta bakterija koje čine crevnu floru, a posle 10 dana brze hrane, taj broj je pao za 1.300 vrsta.

Pre 15.000 godina naši preci su jeli oko 150 različitih namirnica (sastojaka) svake nedelje, što je glavni razlog zašto imamo toliko različitih vrsta bakterija u crevima. Danas u organizam unosimo jedva 20 različitih sastojaka nedeljno, što je glavni razlog pada broja različitih vrsta bakterija i u krajnjoj liniji, gojaznosti, koja sve više uzima maha.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti