• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta mislite, da li malkice ubuđala i natrula hrana sme da se jede?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sigurno ste i vi čuli popularnu pesmu grupe S.A.R.S. o čoveku koji u kući nema ništa drugo od hrane, osim “buđav lebac”. No, da li bi i njega smeo da pojede, a da se ne otruje?

  • 3
Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sigurno se i vama desilo da ste se baš nameračili na zadnju breskvu iz činije, ali kad ste je uzeli u ruku, na njoj ste primetili da je "načeta" truleži. Isto tako, neretko se na hlebu i drugoj hrani, iako je još uvek pod rokom trajanja, mogu naći zelenkasto-plave naslage. No, da li je bezbedno samo “orezati” buđ, a ostatak pojesti?

MILIJARDE BAKTERIJA NA VAŠEM MOBILNOM: Evo kako telefon može da vas zarazi! (FOTO)

Buđ se na hrani obično manifestuje kao beličasta ili zelenkasta tvar, plišana na dodir. Ponekad je samo na jednom delu namirnice, a nekad se raširi svuda.

Iako deluje kao da samo “lebdi” po povšini, plesan je vrsta gljivice, po svojoj strukturi vrlo slična biljkama, to jest ima svoj koren, iako vidimo samo stabljiku i spore.

Upravo te spore imaju moć da se prenose vazduhom, i prelaze s jedne namirnice na drugu. Zato se i kaže da samo jedna trula jabuka može da upropasti čitavu korpu.

Foto: Profimedia, Foter/Flickr/eclectic echoes, Robert T Bell Foto: Profimedia, Foter/Flickr/eclectic echoes, Robert T Bell

Ipak, nije svaka plesan loša. Štaviše, postoji mnoštvo namirnica koje su vrlo cenjene i ukusne, iako na prvi pogled deluju gadno i čak smrdljivo. Primer su takozvani buđavi sirevi, poput rokfora i gorgonzole.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nažalost, za većinu ostale buđi se to ne može reći. Vrlo česte su alergije respiratornih organa, pa čak i teška gušenja, kod ljudi koji su osetljivi na plesan.

Neke vrste plesni stvaraju mikotoksine, vrlo otrovne supstance, izazivače brojnih bolesti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Foter/Flickr/avatar-1 Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Foter/Flickr/avatar-1

Zato, iako je s voćem manja šansa da se otrujete, bolje je ne rizikovati, već breskvu s početka priče, umesto isecanja truleži, baciti u đubre. Nikad se ne zna da li su se sitne, golim okom nevidljive spore proširile na čitavu voćku.

Foto-ilustracija: Foter/stevendepolo Foto-ilustracija: Foter/stevendepolo

U namirnice koje nikako ne smete da jedete ako poprime zelenkasto-beličastu boju spadaju meso, salame, viršle, variva, žitarice, rezanci, kikiriki-puter, džemovi, marmelade, mahunarke, orašasto voće, jogurt, krem-sirevi, pavlaka. Isto važi i za buđav hleb.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Srećom, pršut i suvo meso, ako je zaista tvrdo i nimalo sirovo, možete samo da očistite od buđi i normalno jedete. Isto važi i za tvrde sireve i ne isuviše zrelo voće, ali budite sigurni da ste orezali barem dva i po santimetra od ubuđalog dela.

Foto: Flickr/Alpha Foto: Flickr/Alpha

Znamo da je šteta bacati hranu, posebno u ovo vreme sveopšte besparice. Ali, verujte nam na reč, lečenje trovanja i drugih posledica može mnogo više da vas košta.

(Telegraf.rs / Idealist Revolution)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • milorad

    8. jun 2015. | 19:25

    Naravno da.. Cak mi pomaze kod gastritisa

    Podelite komentar

  • MOJE Ime

    9. jun 2015. | 22:57

    Sve jedem budjavo i nista mi ne fali

    Podelite komentar