Ovih pet namirnica u sebi skrivaju GLUTEN, a to ne piše na deklaraciji!
Gluten je pšenični protein vezuje masnoću i vodu, zgušnjava i stabilizuje sastav neke namirnice, i odličan je nosilac aroma i začina.
Šta je to intolerancija na gluten?
Ako je gluten malecni dodatak proizvodu (možda aditiv ili aroma na glutenskoj podlozi) postoji opasnost da proizvod sveukupno sadrži gluten u nedozvoljenoj količini, a da to ni stručnjaci često ne znaju.
Donosimo vam popis od 5 namirnica koje u sebi skrivaju gluten iako na njima to često nije vidno istaknuto.
Prelivi za salate
Brojni proizvođači slasnih soseva i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako biste izbegli dodatke svojim omiljenim jelima sa glutenom, kad god ste u prilici birajte da soseve napravite sami. Na primer, pomešajte kašičicu senfa, sok od pola limuna ili jabukovog sirćeta uz malo soli i bibera i dobićete vrlo ukusan dresing.
Paštete i viršle
Budite oprezni kod konzumacije pašteti i viršli jer gotovo svako pakovanje ovih proizvoda sadrži gluten. Za njihov ukusan i primamljiv ukus zaslužni su brojni konzervansi, a takvi u sebi po pravilu sadrže gluten. Stoga, ne bi bilo loše da, kad god možete, izbegavate ove prerađevine.
Kiseli krastavci
Tečnost iz tegle krastavaca mešavina je slada i sirćeta i po svom sastavu slična je pivu, te uglavnom sadrži gluten. Kako biste izbegli ovu zamku, prilikom kupovine omiljene zimnice, pažljivo čitajte sastav na deklaraciji.
Kocke za supu
Aditivi odnosno pojačivači ukusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin bi trebalo da obrate pažnju sve osobe koje su intolerantne na gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod koji je skriven u kockama za supu.
Sladoled
Prilikom isprobavanja novih primamljivih ukusa sladoleda obratite obavezno se informišite o sastavu ove rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada i komadići testa česti su sastojci sladoleda "na kugle", a osim toga pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice, pa je gluten prisutan u tragovima.
Soja sos
Verovatno ni vi ne možete da zamislite pripremu nekog specijaliteta kineske kuhinje bez soja sosa. Međutim, trebalo bi da znate da je gluten jedan od glavnih sastojaka ovog sosa. Pametna zamena je tamari sos čiji sastav čine čista soja, voda i morska so, bez dodataka pšenice.
(Telegraf.rs / She.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Alexx
Ako ste alergicni na gluten, onda vam treba malo vise edukacije za normalan zivot... ako nista, malo glutena vam nece skoditi... pogotovo u zemlji gde je beli lebac nacionalni proizvod... Ima dosta proizvoda koji nemaju gluten, ali se proizvodjaci boje da stave jer su preskupe kontrole....
Podelite komentar
Mio morozo
Gde su naši dedovi i babe čule za gluten,a hlebac npr.se jeo u neograničenom količinama ? Kod lekara nisu išli,za bolest nisu znali - sve se pržilo i peklo na svinskoj masti,omiljena slanina i čvarci, a sticle se nisu smatrale dobre ako nisu bile prošarane masnim delom.Deda živeo 91 godinu,baba 88 godina !
Podelite komentar