• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo zašto je prokelj najbolja zimska hrana!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je za prokelj, zato što je žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuva, ali prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minuta kuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postane kašast, a pečenjem se osuši i smežura

  • 3

Mnogi ne vole prokelj zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. Međutim, stvar je samo u načinu pripreme. Najčešće bude prekuvan, pa zbog toga izgubi ukus i znatnu količinu hranjivih materija.

Smatra se da je za prokelj, zato što je žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuva, ali prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minuta kuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postane kašast, a pečenjem se osuši i smežura.

Pet minuta kuvanja na pari pokazalo se kao optimalno vreme da prokelj bude ukusan - spolja mekan, a iznutra hrskav. Ako se duže kuvaju, previše omekšaju, izgube mnogo hlorofila, pa njihova zelena boja izbledi, a počinje da se oslobađa sumporovodinika stvarajući neprijatan miris koji utiče i na ukus.

Za prokelj ili kelj važna je dobra kulinarska priprema jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je reč o hranljivim materijama. Prokelj je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalijum, mangan, magnezijum, bakar, kalcijum. Tu su i omega tri masne kiseline, belančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin...

Foto: Foter.com / katieharbath Foto: Foter.com / katieharbath

Prokelj se ubraja u grupu povrća iz koje potiču brokule, kelj, karfiol, kupus. On sadrži značajne količine sumpornih materija, poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije i štite od raka.

Zbog brojnih vitamina, minerala i omega tri masnih kiselina prokelj doprinosi zdravlju kože i vezivnih tkiva pa, pa odlično utiče i na lepotu. Na jelovniku se preporučuje i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće...

Uvek birajte prirodno uzgajane, glatke i čvrste i kompaktne prokelje zelene boje, a izbegavajte one koje su požuteli ili imaju uvele listove.

foto-ilustracija: elana's pantry / Foter.com / CC BY-NC-ND foto-ilustracija: elana's pantry / Foter.com / CC BY-NC-ND

Prokelj može ostati svež do 10 dana ako se pravilno čuva u frižideru. Stavite ga u plastičnu kesu tako da ga čvrsto obmotate i maksimalno istisnete vazduh. Ne perite ga pre nego što ga stavite u frižider jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.

Dobro ga operite pod mlazom vode neposredno pre pripreme.

Prokelj se jednostavno priprema tako da mu nakon čišćenja odrežete stabljiku i glavice narežete na četvrtine. Dobro je da ih ostavite 5-10 minuta pre kuvanja jer se tako aktiviraju blagotvorni enzimi. Da biste “pojačali” taj proces, možete ih poprskati s malo limunovog soka.

(Telegraf.rs / Izvor: portaloko.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vlasnik Model S

    17. decembar 2015. | 11:03

    Ne treba ni 5 minuta da se kuva. Maksimalno 3. Može u vodi ali kratko. I po završetku kuvanja ga ne treba ostaviti tako nego ga preliti hladnom vodom da prekine dalje kuvanje usled unutrašnje temperature. Može i da se sipa malo istopljenog putera ili margarina. Manji komadi, manje kuvani su ukusniji. Probajte - ništa vam neće biti. Povrće je daleko ukusnije kada se ne prekuva na srpski način. Pregledao sam kada sam video kako to rade drugi. Tako je bolja je i boranija, grašak, brokoli, asparagus (zaboravih srpski naziv, "špargla" možda).

    Podelite komentar

  • Brano

    17. decembar 2015. | 18:26

    Nemlatite dzaba. Najbolja zimska hrana je krme.

    Podelite komentar

  • Čiča-deda

    17. decembar 2015. | 18:34

    Odlično je iumikropećnici nasuvo.

    Podelite komentar