Evo zašto je prokelj najbolja zimska hrana!
Mnogi ne vole prokelj zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. Međutim, stvar je samo u načinu pripreme. Najčešće bude prekuvan, pa zbog toga izgubi ukus i znatnu količinu hranjivih materija.
Smatra se da je za prokelj, zato što je žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuva, ali prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minuta kuvanja na pari. Ne preporučuje se kuvanje u vodi jer lako postane kašast, a pečenjem se osuši i smežura.
Pet minuta kuvanja na pari pokazalo se kao optimalno vreme da prokelj bude ukusan - spolja mekan, a iznutra hrskav. Ako se duže kuvaju, previše omekšaju, izgube mnogo hlorofila, pa njihova zelena boja izbledi, a počinje da se oslobađa sumporovodinika stvarajući neprijatan miris koji utiče i na ukus.
Za prokelj ili kelj važna je dobra kulinarska priprema jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je reč o hranljivim materijama. Prokelj je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalijum, mangan, magnezijum, bakar, kalcijum. Tu su i omega tri masne kiseline, belančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin...
Prokelj se ubraja u grupu povrća iz koje potiču brokule, kelj, karfiol, kupus. On sadrži značajne količine sumpornih materija, poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutrališu potencijalno otrovne materije i štite od raka.
Zbog brojnih vitamina, minerala i omega tri masnih kiselina prokelj doprinosi zdravlju kože i vezivnih tkiva pa, pa odlično utiče i na lepotu. Na jelovniku se preporučuje i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće...
Uvek birajte prirodno uzgajane, glatke i čvrste i kompaktne prokelje zelene boje, a izbegavajte one koje su požuteli ili imaju uvele listove.
Prokelj može ostati svež do 10 dana ako se pravilno čuva u frižideru. Stavite ga u plastičnu kesu tako da ga čvrsto obmotate i maksimalno istisnete vazduh. Ne perite ga pre nego što ga stavite u frižider jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.
Dobro ga operite pod mlazom vode neposredno pre pripreme.
Prokelj se jednostavno priprema tako da mu nakon čišćenja odrežete stabljiku i glavice narežete na četvrtine. Dobro je da ih ostavite 5-10 minuta pre kuvanja jer se tako aktiviraju blagotvorni enzimi. Da biste “pojačali” taj proces, možete ih poprskati s malo limunovog soka.
(Telegraf.rs / Izvor: portaloko.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vlasnik Model S
Ne treba ni 5 minuta da se kuva. Maksimalno 3. Može u vodi ali kratko. I po završetku kuvanja ga ne treba ostaviti tako nego ga preliti hladnom vodom da prekine dalje kuvanje usled unutrašnje temperature. Može i da se sipa malo istopljenog putera ili margarina. Manji komadi, manje kuvani su ukusniji. Probajte - ništa vam neće biti. Povrće je daleko ukusnije kada se ne prekuva na srpski način. Pregledao sam kada sam video kako to rade drugi. Tako je bolja je i boranija, grašak, brokoli, asparagus (zaboravih srpski naziv, "špargla" možda).
Podelite komentar
Brano
Nemlatite dzaba. Najbolja zimska hrana je krme.
Podelite komentar
Čiča-deda
Odlično je iumikropećnici nasuvo.
Podelite komentar