• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

KLIN SE KLINOM IZBIJA: Pušači, ako ovo uradite pre nego što zapalite cigaretu, smanjićete njenu štetnost!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pušenje je veliki porok, štetan za zdravlje. Ipak, štetu možete smanjiti, ni manje ni više nego – drugim, podjednako opasnim porokom. Zvuči suludo, ali nauka tvrdi da radi

  • 8

Verovali ili ne, čaša crnog vina može vaše telo da zaštiti negativnih efekata cigareta. Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da crveno vino deluje kao štit za arterije.

PUŠITE? Nije pitanje DA LI ćete dobiti rak, već KAD i koju vrstu!

Celog života mislite da pijete špricer, ali grešite: Naučite ovo, nemojte da se blamirate

Crno vino sadrži visok nivo fenola koji podstiče stvaranje azotnog oksida koji podmlađuje koronarne arterije. Prema studiji koju je objavio “The American Journal of Medicine”, čaša ili dve crnog vina pre cigarete mogu zaštititi krvne sudove i od najgorih šteta.

Međutim, stručnjaci si nemačkog Univerziteta Saarland upozoravaju da se rezultati ovog istraživanja ne smeju uzeti zdravo za gotovo jer su u fokusu bili povremeni pušači, a ne zavisnici, piše The Sun, prenosi Net.hr.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživači su ispitivali različite biohemijske procese u krvi i krvnim sudovima 20 nepušača koji su pristali da zapale i popuše 3 cigarete. Polovina ispitanika pila je crno vino jedan sat pre pušenja sve dok im nivo alkohola u krvi nije bila 0,75 promila.

Uzorci krvi i urina uzeti su pre eksperimenta i 18 sati nakon konzumiranja cigareta. Rezultati su pokazali da ispitanici koji su konzumirali vino pre cigareta nemaju promene na ćelijama u krvnim sudovima.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Takođe, pušenje može uticati i na aktivnosti telomeraza. Naime, telomeraze služe kao zaštitne kape na hromozomima, a te kape se tokom starenja mogu skratiti ili izgubiti zaštitnu sposobnost. Istraživači su utvrdili da je delovanje telomeraza smanjeno za 56 posto kod osoba koje nisu pile vino, dok je kod druge grupe zabeleženo smanjenje od 20 posto.

Budući da je istraživanje bilo ograničeno na mlade nepušače, nije jasno da li se rezultati odnose na starije, bolesne ili hronične pušače.

Sad kad znate da je vino toliko zdravo, evo jednog recepta za zimski napitak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Igor

    21. novembar 2016. | 13:47

    Znaci pre svake cigarete po casu vina...ja pusim 2 kutije na dan, to su 40 casa...ne znam koja je tu logika!

    Podelite komentar

  • Ceca

    21. novembar 2016. | 17:57

    Pa sad ovo preporucujete ljudima kad od januara najavljuju poskupljenje i cigareta i alkohola...pored jednog zla navkacite ljude na jos jedno....

    Podelite komentar

  • Mirko&Slavko.

    21. novembar 2016. | 14:02

    Сада поред тог зла ,дувана,уче наше младе и да пију.Познато је да се ретко када неко заустави на једној чаши. Најбоље је никада не пробати та зла умотана у лепа паковања,која су унесрећила многе животе.

    Podelite komentar