Dobro ste skontali, Ameri! "Koktel" od kojeg se Srbima prevrće želudac, postao HIT preko okeana

 
  • 0

Mešanje vina i kole može zvučati čudno, ali kalimočo je koktel koji je bolji od zbira svojih delova. Dok većina ljudi pomisli na sangriju kada se spomene Španija, istina je da Španci retko piju sangriju, koja je uglavnom piće za turiste. Umesto toga, oni se okreću kalimočou, jedinstvenom spoju crvenog vina i koka-kole. Jedinstvenom, ali samo za Amerikance. Kod nas je to čuveni bambus i mnogima predstavlja prvo pijanstvo u životu - a samim tim izaziva i uvrtanje želuca.

Šta je kalimočo?

Kalimočo (ili calimocho) je jednostavno mešavina crvenog vina i kole. Ovaj neobičan spoj je idealan za iskorišćavanje ostataka crvenog vina. Iznenadiće vas koliko se dobro snažno, hrastovo crveno vino slaže sa gaziranim napitkom. Ipak, Srbi se možda ne slažu sa time, ali šta ćemo.

Kratka istorija kalimočoa

Mešavina crvenog vina i Koka-kole postoji u Španiji još od 1920-ih godina. Međutim, Koka-kola je bila slabo dostupna u zemlji sve do otvaranja prve fabrike 1953. godine. Priča o nastanku modernog kalimočoa vodi nas u leto 1972. godine, tokom festivala Svetog Nikole u baskijskom gradu Gečo. Organizatori su kupili 2.000 litara crvenog vina koje je, nažalost, bilo neprijatnog ukusa. U želji da prodaju loše vino, neko je došao na genijalnu ideju da ga pomeša sa Koka-kolom kako bi prikrio nedostatke. I tako je rođen kalimočo!

Prema legendi koju je objavio Institut Hemingvej, jedan od tvoraca pića bio je mali čovek nadimka "kali" (što znači "nizak"). Kako Kali nije bio preterano privlačan, dodata je reč "močo" (što na baskijskom znači "ružan"), i tako je nastalo ime kalimočo. U ostatku Španije, piće se često prevodi sa baskijskog na španski i piše se calimocho.

Kako napraviti klasični kalimočo?

Za klasični kalimočo ne postoji striktan recept. Jednostavno sipajte 85 do 120 ml crvenog vina u čašu punu leda i dodajte jednaku količinu Koka-kole. Piće se najbolje slaže sa jakim, hrastovim vinima poput kaberne sovinjona ili španskog tempranilja, ali bilo koje crveno vino će poslužiti. Za elegantniji ukus, možete dodati krišku limete.

Kalimočo Premium - za sofisticiraniji doživljaj

Ako želite nešto otmenije, probajte Kalimočo Premium koji uključuje liker od pomorandže.

Sastojci:

Uputstvo:

U veliku čašu za vino napunjenu sa nekoliko velikih kockica leda, sipajte Grand Marnier. Zatim dodajte crveno vino, pa kolu i na kraju malo bitera. Lagano promešajte, pa dodajte krišku citrusa.

Uživajte u ovom neobičnom, ali osvežavajućem koktelu!

(Ona.rs / Tase of Home)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koji koktel najbolje odgovara tvom karakteru, evo šta kažu astrolozi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti