Ovu hranu smemo da jedemo čak i kad se ubuđa! Ali samo pod jednim uslovom
Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da ste baš krenuli da napravite sendvič, kad u frižideru neprijatno iznenađenje - na hlebu ili siru razvila se plesan. Iako neke namirnice možete slobodno pojesti kada uklonite plesan, neke ne bi trebalo da pojedte ni u ludilu.
Ovu hranu možete da koristite i nakon što joj istekne rok trajanja
Šta mislite, da li malkice ubuđala i natrula hrana sme da se jede?
Evo spiska namirnica koje možete da pojedete pošto ih očistite, a koje odmah moraju u smeće.
Hleb
![Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Foter/Flickr/avatar-1](http://xdn.tf.rs/2014/09/05/Budjav-hleb-prodaja-budjavog-hleba.jpg)
Kada se hleb ubuđa, nemate drugog izbora nego da ga bacite. Plesan ima dugačko korenje koje se širi kroz rupičastu, penastu strukturu namirnica poput hleba i kolača. Čak i ako bacite deo koji je plesniv, ko zna koliko mikroskopskih čestica plesni postoji u ostatku hleba.
Tvrdi sir (gauda, čedar i slični)
![Foto: Profimedia](http://xdn.tf.rs/2016/02/19/profimedia-0051068946.jpg)
Plesan na siru nije toliki bauk jer ta namirnica ima gušću strukturu i nije toliko porozna kao dizane namirnice s kvascem ili praškom za pecivo. Plesniv deo samo odrežite, a ostatak možete bez problema pojesti.
Mekši sirevi i oni za mazanje
![Foto.ilustracija: Pixabay](http://xdn.tf.rs/2016/11/22/beli-kravlji-sir.jpg)
Na vlažnim sirevima plesan se brže stvara, a može prodreti i u čitavu količinu sira. Najbolje je da ga bacite celog. Da uzalud ne bacate novac, podelite porcije za sad, a onu za kasnije možete zamrznuti.
Šargarepa i paprika
![Foto-ilustracija: Foter/delphaber](http://xdn.tf.rs/2014/12/17/Ljuta-paprika.jpg)
Možete ih jednostavno spasiti ako odrežete zaražene delove, a to se odnosi i na zelje, krompir i jabuke.
Paradajz
![Foto-ilustracija: pixabay.com](http://xdn.tf.rs/2016/08/26/Paradajz.jpg)
Mekano voće i povrće osetljivo je na plesan, odnono na njeno širenj po celom povrću, kao i hleb i slične namirnice. Uz plesan voće i povrće najčešće poprimi drugačiji ukus, odnosno uskisne.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.