Zbog OVOGA više nikad nećete lizati kašiku kojom ste mutili fil za tortu!

 
 ≫ 
  • 2

Ako pravite kolače i torte kod kuće, sigurno ne propuštate priliku da poližete kašiku ili mutilicu za mikser nakon što ste napravili fil. Ali, to nije baš pametno, jer možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje i to bakterijamaEvo i kako.

Zašto NIKAKO ne bi trebalo da držite ŠOLJU OD KAFE na kancelarijskom stolu

Evo gde je STVARNO najveći IZVOR BAKTERIJA u vašoj kući

Većina nas voli da poliže kašiku, varjaču ili nastavak od miksera kojim se mutio fil za tortu, ali stručnjaci kažu kako to nije baš najbolja ideja. Naime, kao i kod ostale hrane u kojoj su sastojci sirova jaja, tako i od sirovog fila za kolače može da vam pozli.

Smesa koja sadrži sirova jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja izaziva proliv i povraćanje. Jedini siguran način da izbegnete salmonelu je termička obrada jaja.

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od četiri stepena, a jaja koja su napuknuta treba odmah baciti.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Fil za kolače koji sadrži jaja treba kuvati na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa.

Sirova ili meko kuvana jaja treba da izbegavaju deca i starije osobe.

Salmonelom se možete zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Foto: borkazoid via Foter.com / CC BY-NC Foto: borkazoid via Foter.com / CC BY-NC

Kako ćete znati da li se zarazili?

Bolest nakon inkubacije, koja traje 12-24 sata, počinje naglo. Simptomi su groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do sedam dana.

Pogledajte kako se bezbedno prave najukusnije torte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Moje S Ime

    14. decembar 2016. | 17:37

    Jok ti ces

    Podelite komentar

  • Sofronije

    16. decembar 2016. | 15:50

    Što nas više upozoravate-mi sve kilaviji. Ja dočeka celih pedeset ližući te filove i sad kao treba da se pazim,nije nego.

    Podelite komentar